Regija
0

U Srbiji uhapšeni članovi regionalne kriminalne grupe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U više gradova u Srbiji uhapšena je kriminalna grupa koja se sumnjiči da je u zemljama regiona vršila preprodaju teških droga, javio je novinar agencije Anadolija iz Beograda.

Policija Srbije, u saradnji s policijskim službenicima Republike Slovenije, Austrije i RS-a, u koordinaciji s Tužilaštvom za organizovani kriminal, na području Beograda, Pančeva, Novog Sada i graničnog prijelaza Gradina lišila je slobode sedam osoba za koje se sumnja da su organizatori i članovi međunarodne organizirane kriminalne grupe, potvrđeno je iz MUP-a Srbije.

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, u akciji pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije uhapšeni su Vink R. i Dejan N. državljani Crne Gore, Dejan A., Dragana T., Vladimir L. i Miroljub J., državljani Bosne i Hercegovine i Igor K., srbijanski državljanin.

Kako je saopćio MUP Srbije, ova međunarodna organizirana kriminalna grupa je u periodu od oktobra 2011. do septembra 2012. godine učestvovala u nabavljanju i krijumčarenju opojne droge kokain iz Dominikanske Republike u Sloveniju i Srbiju, kao i u nabavljanju i krijumčarenju opojne droge heroin iz Turske u Srbiju i Sloveniju i njeno dalje krijumčarenje iz Slovenije u Holandiju.

Tokom rada na slučaju, u više zemalja Evropske unije, prvenstveno Sloveniji, Austriji i zemljama Južne Amerike, izvršena je zapljena veće količine narkotika.

"Pripadnici SBPOK-a su na graničnom prijelazu Gradina (prema Bugarskoj), na ulasku u Srbiju, 22. septembra 2012. godine, prilikom pregleda vozila "škoda oktavija", bh. registarskih oznaka, u kome su se nalazili državljani Bosne i Hercegovine Vladimir L. i Miroljub J., pronašli više od jednog kilograma opojne droge heroin", saopćeno je iz MUP-a Srbije.

Tokom pretresa, kod ove grupe pronađeno je i oduzeto više skupocjenih vozila, dva pištolja, oprema za mjerenje narkotika i preko 15.000 dolara u gotovini.

Navedenim osobama je određeno zadržavanje u trajanju do 48 sati i oni će biti privedeni sudiji za prethodni postupak posebnog odjeljenja Višeg suda u Beogradu.