Lavica je uginula
0

Srbija: Uhapšena žena koja je u stanu držala mladunče lava, kod nje pronađeni i egzotični puževi

S. Š.
Lavica je dobila ime Kiki (Foto: Zoo Palić)
Lavica je dobila ime Kiki (Foto: Zoo Palić)
Krajem septembra na sjeveru Srbije, u blizini Subotice, pronađeno je mladunče lava koje je bilo u jako lošem stanju. Nedugo nakon toga, mladunče je preminulo, a policija je identifikovala osobu koja je držala lavicu u svojoj kući.
Kako se navodi u zvaničnom saopćenju tužilaštva, policija u Subotici, po nalogu Osnovnog javnog tužitelja u Subotici, podnijet će krivične prijave protiv 33-godišnje Subotičanke zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivična djela ubijanje i zlostavljanje životinja i uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Sumnja se da je ona držala, a potom iz stana pustila mladunče lava koje je, potom, smješteno u Zoološki vrt na Paliću gdje je uginulo.

"Policija je pretresom stana koji je osumnjičena koristila pronašla i 18 afričkih albino džinovskih puževa koji su zabranjeni za držanje i koji su joj oduzeti i smješteni u Zoološki vrt na Paliću", navodeno je u saopćenju subotičke policije.

Subotičanka je u stanu držala i puževe koji su zabranjeni (Policijska uprava Subotica)
Subotičanka je u stanu držala i puževe koji su zabranjeni (Policijska uprava Subotica)

Podsjetit ćemo, prolaznik je krajem septembra pronašao lavicu kako luta Čantavirskim putem u Subotici nakon čega je pozvao policiju koja ju je potom odvela u zoološki vrt.

Inače, ovaj slučaj iz Srbije ponovo je doveo u fokus problem krijumčarenja divljim životinjama na Balkanu. Podsjetit ćemo, ujedno, da se ovakav problem javio i u BiH, tačnije sarajevskim Poljinama, gdje je ranije ove godine mladunče lava bilo kućni ljubimac.

Kantonalna inspekcija Kantona Sarajevo se u maju ove godine očitovala o ovom slučaju i saopćila da mladunče lava nikada nije bilo na Poljinama, uprkos fotografijama koje su dijeljene na društvenim mrežama.