Regija
0

U Srbiji predsjednički izbori raspisani za 2. april

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković raspisala je danas predsjedničke izbore za 2. april.

Raspisivanjem izbora počinju teći rokovi za sprovođenje izbornih radnji, a kampanja će trajati 30 dana, prenosi Blic.rs.

Nakon što je potpisala odluku o raspisivanju predsjedničkih izbora, Gojković je pozvala građane da svojim glasom odluče ko će biti predsjednik Srbije u narednom periodu.

"Pozivam vas da pažljivo pratite izbornu kampanju i da svojim glasom ocijenite najbolji program, jer su oni od izuzetne važnosti za dalju budućnost države i za stabilnost Srbije. Također, pozivam vas da izaberete najboljeg kandidata koji će ozbiljno sarađivati s Vladom Srbije i boriti se za očuvanje političke i ekonomske stabilnosti, koja je do sada postignuta, kao i za slobodu, nezavisnost i suverenitet", rekla je Maja Gojković.

Ona je također pozvala predsjedničke kandidate da poštuju građane i da im se obraćaju svojim kvalitetnim programima, "a ne mržnjom", da se za glasove bore radom i odgovornošču i da poštuju demokratske procese.

Kandidata za predsednika Republike mogu predložiti registrovane političke stranke, koalicije i grupe građana, ukoliko ga ovjerenim potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Republička izborna komisija utvrđuje listu kandidata za izbor predsjednika Republike najkasnije 15 dana prije dana izbora i objavljuje je u "Službenom glasniku Republike Srbije" narednog dana od dana kada ju je utvrdila.