Regija
1

U Srbiji ponovo izborna tišina zbog ponavljanja glasanja

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
U Srbiji će u srijedu, 4. maja, biti ponovljeno glasanje na vanrednim parlamentarnim izborima na 15 biračkih mjesta zbog čega je u ponoć počela izborna tišina, a preliminarni rezultati izbora očekuju se u srijedu uveče.

Predizborna tišina trajat će do 4. maja u 20 sati, do kada je zabranjena predizborna kampanja i slanje političkih poruka.

Republička izborna komisija (RIK) donijela je rješenje o ponavljanju glasanja na 15 biračkih mjesta na kojima su poništeni izbori. Na tim mjestima upisan je 19.631 birač.Glasanje će biti ponovljeno na pet biračkih mjesta u Nišu, na po dva biračka mjesta u Vranju i Jagodini, na jednom biračkom mjestu u Bačkoj Topoli, kao i u Sremskim Karlovcima. Također, glasanje će biti ponovljeno na po jednom biračkom mjestu u Užicu, Kladovu, u beogradskoj Paliluli, kao i na jednom mjestu na Novom Beogradu, saopćeno je iz RIK-a.

Na ponovljenim mjestima na vanrednim parlamentarnim izborima birači će moći da glasaju za 20 lista, kao što je to bila i 24. aprila kada su održani vanredni parlamentarni izbori u Srbiji.