Regija
37

U Srbiji odobrena tri lijeka na bazi kanabisa

SRNA
Oboljeli od multipla skleroze, pacijenti sa uznapredovalim karcinomom, oboljeli od side i reumatološkog artritisa moći će od sredine godine u Srbiji legalno da se liječe preparatima na bazi kanabisa.

Stručna komisija za pripremu kanabisa u medicinske svrhe dozvolila je primjenu tri preparata, koji sadrže takozvane tetrahidrokanabinole, odnosno THC, a njihova registracija bi trebalo da bude završena do sredine godine.

Među njima nije i ulje kanabisa, čiju legalizaciju su tražila pojedina udruženja, a koje se u Srbiji "na crno" prodaje po cijeni od 300 evra za bočicu, pišu "Večernje novosti".

Legalizuje se primjena "dormabinola", sintetskog THC-a, za liječenje značajnog gubitka težine kod HIV-AIDS pacijenata, kao i za tretman sporednih efekata hemoterapije kod onkoloških pacijenata kada drugi lijekovi ne pomažu.

Biće dozvoljena i upotreba "nabinola", sintetske supstance slične THC-u, za liječenje mučnine i povraćanja kod pacijenata na hemoterapiji koji ne reaguju na uobičajene lijekove iz grupe antiemetika.

Treći lijek na bazi kanabisa je "sativeks", sprej koji sadrži prirodne tetrahidrokanabinole, za simptomatsko ublažavanje motornog poremećaja /spasticiteta/ kod oboljelih kod kojih ovaj problem nije adekvatno kontrolisan konvencionalnom terapijom.