Kazne do 1.000 eura
275

U Srbiji izrečene prve kazne za roditelje koji su odbili vakcinisati djecu

Klix.ba
U Beogradu su izrečene tri, a u Kragujevcu jedna kazna za odbijanje obavezne vakcinacije djece.

Po zakonu o Zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen u martu prošle godine, vakcinacija je u Srbiji obavezna, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu djecu predviđene su kazne od 200 do 1.000 eura.

Prekršajnom sudu u Kragujevcu, od stupanja na snagu Zakona, podneseno je devet prekršajnih prijava, a donesene su četiri presude, izrečene su dvije opomene, donesena je jedna oslobađajuća presuda i jedna osuđujuća, prenosi Aljazera Balkans.

"Okrivljeni je osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara i obavezan je da plati troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 1.500 dinara", navodi se u pisanom odgovoru Tanjugu koji je potpisala predsjednica suda Suzana Rajović.

U Prekršajnom sudu u Beogradu kažu da je od stupanja na snagu zakona podnesena 241 prekršajna prijava i da su donesene 32 odluke. Odbačeno je 11 zahtjeva, izrečeno 18 opomena, i donesene tri osuđujuće presude, novčane kazne.

Izrečena je jedna novčana kazna koja spada u grupu onih do 10.000 dinara (83 eura) i dvije novčane kazne koje su u kategoriji kazni između 10.000 dinara (83 eura) i 50.000 dinara (415 eura), navodi se u pisanom odgovoru.

U prekršajnim sudovima u Novom Sad i Nišu kažu da sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja nije podnijela nijedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog nevakcinisanja djece.

Obuhvat vakcinacijom posebno je opao za MMR vakcinu, koja se daje protiv rubeole, zaušaka i malih boginja, a prema podacima Instituta Batut u Srbiji je tom vakcionom zaštićeno 81 posto mališana, dok je u Beogradu zaštićeno 65, 2 posto.

Da bi se osigurao kolektivni imunitet, i spriječilo svako širenje zaraze, potrebno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno više od 95 posto mališana.

Inače, MMR vakcina daje se u drugoj i sedmoj godini života, a roditelji u posljednjih nekoliko godina izbjegavaju da je daju svojoj djeci zbog jakog antivakcinalnog lobija koji je ojačao u svijetu, a koji dovodi u vezu tu vakcinu sa pojavom autizma.

Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da zbog pada vakcinacije MMR vakcinom u mnogim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja.

U susjednoj Rumuniji u epidemiji malih boginja oboljelo je 4.880 ljudi, a umrlo 23 djece.