Nemaju simptome bolesti
479

U Hrvatsku doputovao autobus pun kineskih turista iz Wuhana

A. B.
Foto: Pixssel/EPA
Foto: Pixssel/EPA
Na granični prijelaz Bregana jučer je u Hrvatsku doputovao autobus pun kineskih turista iz Wuhana, kineskog grada iz kojeg je krenula epidemija koronavirusa.
Prema informacijama kojima raspolaže Index.hr, oni su na područje Evrope doputovali avionom u Milano, odakle su autobusom stigli u Hrvatsku. Navedeno je i to da su prije toga na milanskom aerodromu prošli kroz skeniranja stanja organizma i da nijedan turista nije imao simptome bolesti.

Na graničnom prijelazu Bregana su zaustavljeni i dobili su uputstva šta da urade ukoliko primijete simptome.

Index.hr piše da je i vozač autobusa dobio kontakt epidemiologa kojem se treba obratiti ukoliko primijeti da neko od putnika ima simptome koronavirusa.

S događajem je upoznat i Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je ranije objavio upute i za putnike koji idu u Kinu te povratnike ili turiste iz Kine.

Podsjetimo, do sada je od koronavirusa smrtno stradalo 56 osoba, dok je njih skoro 2.000 zaraženo. Virus se prvi put pojavio u decembru u kineskom gradu Wuhanu.

Danas je kineski predsjednik Xi Jinping nakon posebnog sastanka vlade istakao kako se širenje novog koronavirusa ubrzano odvija.