|

Kineski predsjednik otvoreno: Ubrzava se širenje koronavirusa

Kineski predsjednik otvoreno: Ubrzava se širenje koronavirusa
64
A. P.
26.1.2020. u 07:46
44
komentara
64

dijeljenja
1/7 Foto: EPA-EFE
2/7 Foto: EPA-EFE
3/7 Foto: EPA-EFE
4/7 Foto: EPA-EFE
5/7 Foto: EPA-EFE
6/7 Foto: EPA-EFE
7/7 Foto: EPA-EFE
Širenje novog koronavirusa se odvija ubrzano, upozorio je danas kineski predsjednik Xi Jinping nakon posebnog sastanka vlade.
Njegova zemlja suočava se sa ozbiljnom situacijom, upozoreno je uz informacije da je od novog koronavirusa dosad smrtno stradalo najmanje 56 osoba, dok je skoro 2.000 zaraženih. Virus se prvi put pojavio u decembru u kineskom gradu Wuhanu.

U međuvremenu su britanski istraživači upozorili da postoji realna mogućnost da Kina neće moći obuzdati virus, piše BBC. Izdate su i restrikcije u vezi putovanja , a od nedjelje privatnim vozilima zabranjeno je da ulaze u centar Wuhana.Nakon najave gradnje jedne montažne bolnice u tom gradu, najavljena je gradnja i druge sa 1.300 kreveta, koja bi trebala biti završena za 15 dana, objavio je list People's Daily.

Specijalni vojni medicinski timovi upućeni su u provinciju Hubei, u kojoj se nalazi grad Wuhan, a brojni događaja organizovani u povodu Kineske nove godine su otkazani.

Širom kineskih gradova medicinski timovi mjere temperaturu putnicima, a u nekoliko gradova su zatvorene željezničke stanice kako bi se izbjeglo širenje virusa u gužvama.

U Hong Kongu je proglašen najviši nivo uzbune i produžen raspust u školama. Još nekoliko zemalja u izolaciji liječi oboljele.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...