Regija
133

U Hrvatsku do jutros stiglo 5.500 izbjeglica, policija im pomaže da se smjeste

Klix.ba
(Foto: Twitter)
Prema podacima crvenog križa u Republiku Hrvatsku do jutros je ušlo 5.500 izbjeglica. Oni od srijede ujutro pristižu u Hrvatsku autobusima iz Srbije nakon što su mađarske vlasti zatvorile granicu prema Srbiji.

Izbjeglice na granici dočekuje Crveni križ, osigurava im hranu, piće i potrebnu pomoć. Idućih dana očekuje se još oko četiri hiljade izbjeglica. Oni će biti smješteni u centre u Ježevu, Dugavama, Kutini, Sisku i Tovarniku, javlja Hrvastka državna televizija.

Tokom noći izbjeglice su autobusima i kombi vozilima MUP-a dovozene i u hotel Porin u zagrebačkim Dugavama gdje su inače smješteni tražitelji azila.

Voz koji je iz Tovarnika prevozio oko 800 izbjeglica stigao je u Dugo Selo. Izbjeglice će biti smještene u Registracijski centar u Ježevu.

Ministar unutrašnjih poslova Rajko Ostojić sinoć je u Tovarniku izjavio da hrvatska policija ima potpunu kontrolu nad hrvatskom granicom, ali ukoliko migranti nastave pristizati u većem broju Hrvatska će morati razmisliti o posve drugačijem ponašanju. Premijer Zoran Milanović izjavio je kako je Hrvatska potpuno spremna za prihvat izbjeglica te kako ih nitko neće spriječiti da odu tamo gdje žele.

Slovenske vlasti pojačale su kontrolu nas svojim granicima i objavile su da će suspendovati Šengen.

Izbjeglicama pomaže i policija što se vidi na brojnim snimcima i slikama, za razliku od mađarske policije koja se odnosila prema njima nehumano.

Svi oni koji ne budu zatražili međunarodnu pomoć, bit će registrirani i tretirat će se kao neregularni migranti i smještat će se u Ježevo, kazao je, rekavši kako prioritet imaju ranjive skupine, prvenstveno žene i djeca.

Ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić je rekao kako Hrvatska ima kapaciteta prihvatiti 1800 ljudi, ali i da uz alternativne centre možemo primiti još ljudi. Tek ukoliko iz Grčke i drugih zemalja preko Srbije počne dolaziti veći val izbjeglica, morat će se razmišljati o drugim postupcima. Već je ranije rečeno da Hrvatska ne želi dizati zidove niti ograde, dok je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović jučer kazala kako ne želi gledati scene koje posljednjih sedmica gledamo iz Makedonije, Srbije i Mađarske.