Regija
559

Tomislav Nikolić: Rado bih došao u Sarajevo, ali niko me ne želi pozvati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS je rekao kako su problemi u regiji izazvani nacionalizmom te da je njegov dolazak u Sarajevo dva puta spriječio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Upitan o situaciji u regionu, Nikolić je rekao da je zadovoljan odnosima sa susjednim zemljama i ocijenio da su oni odlični. Na konstataciju da se to ne bi moglo reći za odnose s Hrvatskom, naveo je da je to zato što Srbija ponekad odgovori.

"Svima sam pružio ruku"

"To vam je ta dilema koju sam ja riješio šutnjom, a onda neko pomisli da si slab", rekao je Nikolić i dodao da Srbija ne treba šutjeti.

Istakao je da je kao predsjednik Republike Srbije svima pružio ruku.

"Sa Slovenijom smo uspostavili dobre odnose i nismo ih kvarili", rekao je Nikolić.

Podsjetio je da je primio u zvaničnu posjetu u Srbiji najviše predstavnike i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali da nikada nije bio pozvan u zvaničnu posjetu tim državama.

"Imamo dva problema, jedan je u Zagrebu, jedan u Sarajevu, a oba su izazvana nacionalizmom", rekao je Nikolić i naveo da tamošnji politički predstavnici zasnivaju svoj ugled na nacionalizmu i posebno na tome da će "odbraniti" Hrvate, odnosno Bošnjake, od Srba.

"Mi s Hrvatskom", dodao je, "nemamo problem i rado bismo putovali u posjete. Ali oni strahuju šta će im reći ultranacionalisti, to je ono što nas razlikuje, jer Srbiju ne vode ultranacionalisti, već ljudi koji vole Srbiju", naveo je Nikolić.

Nikolić je istakao da ne želi ići u posjetu Sarajevu, gdje predstavnik jednog naroda kaže "on nama nije drag gost".

"Dakle, ja sam bio u RS-u i drage volje bih otišao u Sarajevo - prvi put je to spriječio Izetbegović, drugi put je spriječio Izetbegović", rekao je Nikolić.

Podsjetio je i na napad na Aleksandra Vučića u Potočarima, ističući da su i to "sklonili ustranu".

"Učinit ćemo sve da se revizija odbaci"

Komentarišući najavu iz BiH o pokretanju revizije presude protiv Srbije u Hagu, Nikolić je upitao šta to znači sada, poslije deset godina.

"Kakva revizija? Zar će te sudije sada donijeti drugačiju presudu?", zapitao je Nikolić, postavivši i pitanje kako će se srpski narod u BiH osjećati kada vidi da jedan narod, preko svog predstavnika, pokreće reviziju protiv njega, da osudi maticu da je počinila genocid".

"Stav Beograda je da taj potez dovodi u pitanje iskrenu želju Izetbegovića da sa milion i 200.000 Srba u BiH živi lijepo, mirno, komšijski", kaže Nikolić.

Smatra da je riječ o unutrašnjoj potrebi Bakira Izetbegovića, zbog koje ne bi smio međusobno suprotstavljati narode koji žive na toj teritoriji.

"Beograd može samo dati podršku BiH, srpskom narodu u BiH i srpskom entitetu u BiH i Beograd ne može kazati da nije zainteresovan. Učinit ćemo sve što je moguće i dužni smo dati svu pravnu pomoć da se sve to odbaci. Ne znam kako je Izetbegović našao utočište da baš on pokreće reviziju, kada zna da je čak i jedan dio njegovog entiteta protiv toga", rekao je Nikolić.

Što se tiče posjete Sarajevu, dodao je: "Ako nisam dobrodošao, neću ni da idem".