Istočno Sarajevo
43

Nožica: Izetbegović se neće braniti šutnjom, saznali smo da je pokrenuta i istraga

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Lider SDA Bakir Izetbegović izašao je iz prostorija SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje je saslušan zbog sumnje za krivično djelo "Raspirivanje mržnje".

Njegova advokatica Senka Nožica rekla je kako rečenice zbog kojih je Izetbegović prijavljen ne mogu ni po kojem osnovu predstavljati govor mržnje.

"Sasvim sigurno da je mogao dati svoju odbranu, međutim iznenađena sam kao advokat da se nekome na teret stavljaju izdvojene rečenice iz nekog teksta. Tužilac koji vodi računa o standardima koji postoje kad su ova djela u pitanju mora znati da jedino integralni tekst može reći u kom kontekstu je šta rečeno i da li može predstavljati govor mržnje ili ne", rekla je Nožica.

Navela je da su zatražili taj integralni tekst.

"Ako ga oni nemaju, mi ćemo ga pribaviti tužiteljici jer ćemo na taj način raditi njen posao. Sigurni smo da će ona odustati od ove istrage kada uradio taj dio posla. Ovdje stvarno nema elementa krivičnog djela, ne za pokretanje krivičnog postupka jer smo danas nažalost saznali da je istraga pokrenuta, nego ovdje nema elementa za bilo kakvu prijavu", napomenula je ona.

Izetbegović je političar i on se neće braniti šutnjom, dodala je ona.

"On će reći sve što misli, ali ćemo reći upravo onim izjavama na bazi kojih oni sada pokreću krivične postupke", zaključila je Nožica.