O istrazi SIPA-e
135

Izetbegović nakon saslušanja: Ovo je pokušaj verbalnog delikta za bošnjačke političare

I. Sa.
Lider SDA Bakir Izetbegović izašao je iz prostorija SIPA-e u Istočnom Sarajevu gdje je saslušan zbog krivičnog djela "raspirivanje mržnje", a nakon saslušanja se obratio novinarima.

Rekao je kako je jedna rečenica izvučena sa konferencije za novinare te iz govora iz Hadžića.

"Čak iz tako reduciranih stvari, stvari izvučenih iz konteksta se ne može zaključiti da se radi o govoru mržnje. Da vidite te izvatke i ono što nam se stavlja na teret, učinilo bi vam se nevjerovatnom. Jedino je nevjerovatnije šta se ne inkriminiše kada je u pitanju negiranje genocida, vrijeđanje , šta se sve toleriše kada su u pitanju političari iz RS-a", naveo je on.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Dodaje da se uvodi verbalni delikt za političare iz FBiH, posebno Bošnjake, te pokušaju "daljem izjednačavanju strana, revalitiziranja istine o onome što se dešavalo, što se sada dešava".

"Kada smo se pokušali susprostaviti nametanju onoga što će nametnuti visoki predstavnik, kada je Milorad Dodik zabraniti rad Oružanim snagama u RS-u, da će kasarne preuzeti silom kako je to urađeno 90-ih godina, ... u tom kontekstu su date moje izjave", naveo je Izetbegović.