Regija
0

Tomislav Karamarko: Franjo Tuđman se odupro agresiji i dao podršku BiH

Klix.ba
Ivo Josipović, Josip Leko, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko
Ivo Josipović, Josip Leko, Jadranka Kosor, Tomislav Karamarko
Presuda vojnim i političkim liderima "Herceg-Bosne" izazvala je različite reakcije političara i u susjednoj Republici Hrvatskoj.

"Kad govorimo o presudi, prvo čega se sjetim su žrtve", rekao je, komentirajući presudu, predsjednik RH Ivo Josipović.

"Kada je riječ o individualnoj krivici, jer krivica je uvijek individualna, rekao bih da je riječ o nepravomoćnoj presudi, kao i u drugim slučajevima, sjećate se, presude nisam komentirao, neću ni ovu. A kada je riječ o odnosima Hrvatske i Bosne i Hercegovine, oni su i za vrijeme rata bili ambivalentne naravi, ali danas je vrijeme kada se okrećemo budućnosti. Hrvatska i BiH vrlo dobro sarađuju. Imamo zajedničku evropsku budućnost i ono što je bilo u prošlosti nas ne smije opterećivati", rekao je Josipović, prenosi Index.hr.

Istog mišljenja je i predsjednik Sabora RH Josip Leko.

"Haški sud treba poštivati, sviđala nam se presuda ili ne", komentirao je Leko i dodao: "Iskustvo iz rada Haškog suda govori da možemo očekivati i drugačiju drugostepenu presudu, posebno što Vijeće nije bilo jedinstveno. Međutim, htio bih dodati da Hrvatska tu ima principijelan stav od samog osnivanja Haškog suda, da sve zločine treba kazniti, bez obzira na to gdje i s koje strane su učinjeni".

Predsjednik HDZ-a u RH Tomislav Karamarko neugodno je iznenađen kvalifikacijom i visinom kazne.

"Kvalifikacija o udruženom zločinačkom pothvatu je apsurdna", izjavio je za HRT.

On smatra apsurdnim optuživati prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, koji se odupro agresiji i dao podršku BiH, te dodaje: "Očekujem da će nakon žalbenog postupka i kvalifikacija i pravomoćne presude biti drugačije".

Bivša premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako treba imati u vidu da je riječ o prvostepenoj presudi.

"U žalbenom postupku treba uložiti sve napore da se sruši teza o udruženom zločinačkom poduhvatu. Mislim da je potrebno da se jedna dobra, kvalitetna priprema s argumentima i dodatno učvrsti i da drugostepena presuda bude onakva kakvu očekujemo. I moje je mišljenje da sporazum Tuđman-Izetbegović, naprimjer, o vojnoj saradnji, svakako jeste jedan od argumenata koji bi trebalo više elaborirati", smatra Kosor te upozorava kako bi u slučaju da presuda bude potvrđena to imalo posljedice.