Bivši predsjednik Srbije
44

Tadić: Vučić je pandemiju iskoristio za gradnju kulta ličnosti, sve mjere su politički marketing

R. D.
Kritika vlasti u Srbiji (Foto: Twitter)
Kritika vlasti u Srbiji (Foto: Twitter)
Mjere i odnos prema pandemiji su se isključivo usaglašavali sa istraživanjima javnog mnijenja, a ne stvarnim potrebama očuvanja javnog zdravlja, kaže u svojoj kritici vlasti u Srbiji bivši predsjednik Boris Tadić.

"Ova vlast se zapravo ni ne nosi s pandemijom, već je sve vrijeme upotrebljavaju u svrhu političkog marketinga. Pa tako prvo ismijavao pandemiju, a potom protivzakonito uvodio vanredno stanje i podizao paniku, kako bi mogli da zatvore zemlju i da omoguće ono besomučno ispiranje mozga svakodnevnim Vučićevim obraćanjem pred izbore. Potom proglašavaju kraj pandemije kada im najviše odgovara da organizuju izbore", kazao je Tadić za beogradski Danas.

Tadić je podsjetio i da je Srbija imala potpuno zatvaranje na daleko manji broj umrlih i zaraženih, a u najgorem talasu su bili jedna od najotvorenijih zemalja u Evropi.

"A vlast se podjednako hvalila i jednim i drugim. Kada im je odgovaralo zatvaranje, širili su paniku govoreći da će nam groblja biti tijesna. Kada su poučeni iskustvom 'šerpovanja' i protesta od ljetos shvatili da to i nije baš popularno i da može ugroziti njihov ostanak na vlasti, onda su se hvalili time kako smo jedna od najotvorenih zemalja i kako im ne pada na pamet da uvode mjere zatvaranja, jer bi građani trebalo da sami vode računa o svom zdravlju, a ne da ih država primorava na to", dodao je.

Takvim neodgovornim ponašanjem su bukvalno, na račun izgradnje kulta Aleksandra Vučića, ugrožavali i žrtvovali živote naših građana, navodi bivši predsjednik.

"Poseban problem je zastrašujuća Vučićeva personalizacija svake pomoći koja je stigla ili svake nabavke, tako što je predstavljano kao da nam Vučić lično svojom milošću poklanja respiratore, vakcine i sl. Vlast se posebno neodgovorno ponijela u ekonomskim mjerama, koje su bile zapravo populističke mjere u kojima se novcem građana plaćao režimski marketing u kome se predstavljalo kao da im Vučić daje svoj, a ne njihov novac", kazao je.