Regija
0

Tadić: Odustajanje Srbije od europskog puta odustajanje od Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odustajanje Srbije od europskog puta doslovno znači odustajanje od Kosova, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić u intervjuu za beogradski tabloid "Press" u nedjelju.

"Približavanje Srbije Europskoj uniji (EU) jača našu zemlju na svaki način. A samo jaka Srbija može zaštititi i svoj interes kada je Kosovo u pitanju. Odustajanje od europskog puta bukvalno je odustajanje od Kosova", naglasio je predsjednik Tadić, kojemu je europski put Srbije najvažnija točka u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore 20. siječnja.

Tadić je ponovio da svojim ponovnim izborom za predsjednika Srbije nudi sigurnost da mladi nikada više neće "u rat i pogibiju", te da njegov program građane "ne uvodi u rizike i otklanja opasnost izolacije, neimaštine i sukoba".

"Ovo su odlučujući izbori. Srbija bira između puta i stranputice. Moja politika je politika mira, prosperiteta, boljeg života, razvoja, sigurnosti, stabilnosti. To je put kojim ću nastaviti voditi Srbiju. Stranputica znači izolaciju koja za posljedicu ima neimaštinu, neizvjesnost, sukobe. Vjerujem da će građani ponovo podržati ovaj europski put Srbije, a kako se političari opredjeljuju, njihov je problem i time se neću baviti", kazao je Tadić.

Tadić nije želio komentirati činjenicu da su premijer Vojislav Koštunica i njegova Demokratska stranka Srbije podržali kandidaturu Velimira Ilića, predsjednika Nove Srbije na predstojećim izborima.

Tadić je u intervjuu obećao "nastavak jedinstvene državne politike u obrani državnog integriteta" i nastavak borbe za državne interese "pravnim sredstvima, diplomatski, mirno i odgovorno", pri čemu lideri zemalja koje sudjeluju u traženju rješenja o budućem statusu Kosova moraju tom pitanju pristupiti odgovorno i bez prejudiciranja rješenja, jer je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jedina institucija nadležna za pitanje statusa.

Srbijanski premijer Vojislav Koštunica istoga je dana upozorio Europsku uniju da bi ukoliko pošalje svoju misiju na Kosovo to značilo ukidanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

EU bi "protupravnom" odlukom o slanju svoje misije na Kosovo "grubo prekršila Povelju UN i Rezoluciju 1244 i to bi automatski značilo da više ne postoji Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", kojega je Srbija parafirala, ali još nije potpisala, kazao je Koštunica u intervjuu beogradskom listu Večernje novosti objavljenom u nedjelju.