{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjedok: Sestru su mi spalili, mlađi brat je nađen u tri grobnice

F
21.9.2012. u 12:45
13
0
Svjedok: Sestru su mi spalili, mlađi brat je nađen u tri grobnice
13
Svjedok: Sestru su mi spalili, mlađi brat je nađen u tri grobnice
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, svjedok Tužilaštva Ibro Osmanović, koji je bio zarobljen duže od godinu dana, u četvrtak je opisao nezakonito pritvaranje Bošnjaka iz Vlasenice, njihovo zlostavljanje i prebijanje na smrt u srpskim pritvorima u tom gradu.
Osmanović je izjavio da su mu 1992. godine, nakon što su srpske snage preuzele vlast u gradu, ubijeni mlađa sestra i dva brata, kao i da je izgubio još 33 člana šire familije.

"Sestra Ferida imala je 16 godina i bila je zapaljena. Samo sedam posto njenog tijela smo pronašli... samo četiri kosti", naveo je svjedok i dodao da su njeni posmrtni ostaci pronađeni tek u aprilu ove godine.

Zajedno s posmrtnim ostacima njegove sestre, krajem aprila je sahranjeno “najviše žena – nijedna nije bila starija od 18 godina”.

Kako je naveo, njegova sestra je posljednji put viđena u ljeto 1992. u logoru Sušica, prije nego što je upućena ka logoru Pelemiš kod Šekovića. I mlađeg brata svjedok je, kako je izjavio, posljednji put vidio u Sušici.

"Mlađi brat mi je pronađen u tri masovne grobnice, a glava 25 kilometara dalje. Od starijeg brata još nema ništa. Najteže je prebirati kosti onog ko ti je rod... Nije mi toliko teško da ih tražim, samo da ih nađem", rekao je Osmanović.

Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon bošnjačkih i hrvatskih civila širom BiH, koji je u sedam opština, uključujući i Vlasenicu – prema optužnici – dosegao razmjere genocida.

Njemu je na teret stavljen i genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Svjedok Osmanović je izjavio da je krajem maja 1992. bio uhapšen i pritvoren u lokalnu policijsku stanicu, a kasnije odveden u naselje Drum, gdje su čuvari pritvorenicima naložili da zakopaju 22 tijela bošnjačkih muškaraca koji su bili ubijeni hicem među oči.

Sve žrtve bile su u civilnoj odjeći, starosti 20-ak do 60 godina, a Osmanović je, kako je rekao, neke i prepoznao.

Opisujući boravak u logoru Sušica, svjedok je rekao da niko od pritvorenih nije bio umiješan u sukobe, kojih u Vlasenici nije ni bilo.

"Prebijanja u Sušici bila su česta, za neke ljude i svakodnevna, a neki su i na smrt bili prebijeni", kazao je svjedok.

Upitan za razlog zbog kojeg je bio pritvoren sa stotinama drugih vlaseničkih muslimana, svjedok je rekao da niko nije bio kriv za bilo šta.

"Sva premlaćivanja, muke i patnje smo pretrpjeli od dojučerašnjih komšija... Niko ni za šta nije bio kriv, a optuživali su nas za sve i svašta – jednog da je pravio nož, drugog da je švercovao...", kazao je svjedok.

Osmanovića će 21. septembra unakrsno ispitivati Odbrana, javio je BIRN Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: