Od N. Sada do Pazara
5

Studenti organizirali proteste širom Srbije: Rezultat izbora probudio nezadovoljstvo

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Studenti i srednjoškolci organizirali su masovne proteste u nekoliko gradova širom Srbije, kako bi iskazali nezadovoljstvo rezultatom predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Aleksandar Vučić.

Protesti su počeli sinoć, a nastavljeni su i danas u nekoliko gradova.

Protest u Beogradu počeo je oko 18 sati ispred zgrade Skupštine Srbije, a u isto vrijeme mladi su se okupili u kampusu novosadskog univerziteta i u Nišu, Zrenjaninu, Jagodini...

Građani pristižu na Trg Nikole Pašića u Beogradu, a saobraćaj je zaustavljen, a prisustvo policije nije veliko, javlja agencija Beta.

Tanjug je izvestio da okupljeni tvrde da su izbori bili neregularni, a da neki navode i da namjeravaju da se obrate "pozivom predsjedniku Srbije da preduzima mjere za spašavanje države".

Prethodno im dežurni u skupštinskom obezbjeđenju nije dozvolio da se megafonom obrate ispred Doma narodne skupštine, što je izazvalo kraću raspravu.

Među okupljenima ima i starijih sugrađana, koji nose transparente sa natpisom "Deco, penzioneri su sa vama" uzvikuju "Vučiću pederu", "izlazite napolje", zvižde u pištaljke, lupaju u bubnjeve, a neki i u šerpe, javlja Tanjug.

Na samom početku protesta u Novom Sadu, prema navodima Bete, bilo je manjih incidenata kada su dvojica mladića vrijeđala studente i pokušala da pocijepaju transparent na početku kolone.

Kolona je od kampusa prošla pored zgrade Pokrajinske vlade, gdje su uzvikivali "Lopovi, lopovi!", a potom su krenuli ka Trgu slobode u centru Novog Sada.

Saobraćaj je bio zatvoren u ulicama kojima je kolona prolazila.

I Nišlije, uglavnom studenti, okupili su se u centru grada u znak protesta. Organizovana je protestna šetnja do Narodnog pozorišta i Skupštine grada Niša.

Protestna šetnja održana je i u Zrenjaninu. Građani su se okupili na Trgu Zorana Đinđića, a zatim centrom grada prošetali do Gradske kuće.

Novopazarski studenti i srednjoškolci okupili su se na gradskom trgu u Novom Pazaru preko puta gradske uprave na protestu zbog izbornih rezultata.

Demonstranti su nosili parole "Pazarci, samo jako", "Studiramo, ne kupujemo diplome", "Pokreni se sve u šest" i druge, javio je Tanjug.

Nakon kratkog stajanja na gradskom trgu, oni su prošetali kroz glavnu pješačku zonu noseći transparente.

Više od 200 Kraljevčana, među kojima je bilo najviše mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca nezadovoljnih izbornim rezultatima na predsjedničkim izborima, okupilo se na gradskom trgu u Kraljevu.

Posle glasnog protesta ispred sjedišta Srpske napredne stranke (SNS), uz zviždanje i pištaljke, oni su nastavili u povorci po kraljevačkim ulicama.

Protest je prošao bez incidenata, a na ulicama nisu bile primjetne pojačane policijske snage.