{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Štrudla sa smokvama iz Srbije povučena iz EU

S
5.4.2014. u 19:48
7
46
Štrudla sa smokvama iz Srbije povučena iz EU
7
Štrudla sa smokvama iz Srbije povučena iz EU
Štrudla sa smokvama proizvođača iz Srbije povučena je sa tržišta EU jer sadrži nedozvoljen nivo ohratoksina A - toksične materije koja je u velikim dozama potencijalno kancerogena, potvrđeno je iz Ministarstva za poljoprivredu Srbije.
Prema propopisima EU, dozvoljena su tri mikrograma ohratoksina po kilogramu proizvoda za odrasle i 0,5 mikrograma za djecu, a iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije navode da je u štrudlama iz Srbije bilo više od 15 mikrograma ohratoksina.

Slobodan Vladić, zadužen za sigurnost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu Srbije, potvrdio je da je u Ministarstvo nedavno stiglo obavještenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plijesni, a prije par dana i novo obavještenje o povlačenju cijele količine proizvoda sa tržišta, prenose beogradski mediji.

Vladić je rekao da je procedura Ministarstva poljoprivrede Srbije da se roba vraćena u zemlju kontroliše, uzorkuje, dok bi, ukoliko se potvrdi visok nivo ohratoksina, nadležna komisija trebalo da donese nalog za uništavanje proizvoda.

Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, iz istog razloga povučeni i krekeri.

Praksa uzbunjivača za sigurnost hrane u EU je da se ne navodi ime proizvođača, već samo opis proizvoda.

Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno djelovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: