Regija
47

Strani mediji: Srbija prvi put hapsi ubice iz Srebrenice, ali zločinci se i danas smatraju herojima

Piše: I. P.
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski mediji danas na svojim naslovnicama prenose udarnu vijest o hapšenju najmanje sedam osoba optuženih za učešće u genocidu u Srebrenici

Kako je ovo prvo veliko hapšenje na teritoriji Republike Srbije i pod naređenjem Tužilaštva za ratne zločine Srbije, svjetski mediji naglašavaju da je akcija zapravo velika prekretnica u regiji.

Deutsche Welle piše kako je današnja akcija u Beogradu rezultat velike saradnje donedavnih zaraćenih strana za vrijeme raspada Jugoslavije. Njemački mediji naglašavaju da je kooperacija tužilaštava Bosne i Hercegovine i Srbije bez presedana, ali da ovo nije prvi put da Srbija učestvuje u hapšenju osumnjičenih za ratne zločine podsjećajući na izručenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Washington Post saopštava kako su beogradske vlasti prvi put odlučile uhapsiti osobe za kojim se traga zbog učešća u najvećem zločinu na tlu Evrope poslije Drugog svjetskog rata.

Fox News podsjeća da su optuženi uhapšeni zbog sumnje da su počinili 1.000 ubistava, dok je za vrijeme genocida u okolini Srebrenice smaknuto više od 8.000 Bošnjaka.

Britanski BBC naglašava da su uhapšeni osumnjičeni za najveće zlodjelo nad jednim evropskim narodom nakon Holokausta koji su doživjeli Jevreji.

USA Today podsjeća na čin smaknuća za koji se tereti jedan od uhapšenih Nedeljko Milidragović.

"Muškarci i dječaci okupljeni su i uvedeni u skladište bez hrane i vode. Nisu imali prostora kako bi sjeli dok su čekali u strahu. Ubijanja su počela kasno poslijepodne kada su ubice kroz prozore ubacili bombe i počeli nemilosrdno pucati", piše USA Today.

The Guardian na kraju današnjeg teksta o hapšenjima osumnjičenih piše kako mnogo građana Srbije Mladića i Karadžića još uvijek smatra herojima koji su žrtve zavjere Zapada.