Raspisan tender
354

Stevenu Seagalu smiješi se posao u vojsci Srbije: Specijalna brigada traži dva aikido majstora

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Specijalnoj brigadi Vojske Srbije nema zaposlenih instruktora borilačkih veština, pa se kadrovi koji će izvoditi obuku biraju kroz proceduru javnih nabavki.

Traže se dva majstora realnog aikida sa crnim pojasom šesti dan, koji bi u svakom trenutku trebalo da budu na raspolaganju Specijalnoj brigadi Vojske Srbije, piše između ostalog u tenderu Vojske Srbije, koji je prenijela Politika.

Ovi instruktori moraju da imaju certifikat za rad u skladu sa programom Ljube Vračarevića, a potrebno je da prođu sigurnosne provjere kako bi mogli da drže časove u vojnom objektu, tačnije u kasarni "Rastko Petrović" u Pančevu, gdje je sjedište Specijalne brigade.

Ljubomir Vračarević postao je majstor aikidoa 1971. godine, ali je, poštujući dostignuća japanskih majstora, izgradio svoj stil primjeren mentalitetu, konstituciji i tradiciji ljudi podneblja sa kog potiče, navodi se na sajtu "Wikipedia" i dodaje da je dugi niz godina radio sa policijom i specijalnim jedinicama vojske, piše Blic.rs.

Postao je poznat i u svijetu jer je obučavao jedinice policije, vojske, službe sigurnosti, kao i tjelohranitelje više svjetskih državnika državnika.

S druge strane, još jedan poznati aikido majstor spominjao se nedavno kao mogući trener srbijanskim specijalnim jedinicama.

Radi se o holivudskom glumcu Stevenu Seagalu, koji je boravio u Beogradu krajem 2015. godine. On je tada izjavio da nije dobio zvaničan poziv iz Srbije da obučava specijane jedinice, ali da bi, ako bi ga dobio, to odmah prihvatio.