Zanimljivi prijedlozi
0

Šta bi Splićani stavili na kovanicu eura: Od janjetine, dva eura do Ruđera Boškovića

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Nakon nedavne afere o plagijatu hrvatskog eura, ekipa portala Klix.ba danas je na splitskoj rivi pitala domaćine šta bi stavili na kovanicu evropske valute.
Fotografija škotskog fotografa Iaina Leacha koja je služila kao motiv autora hrvatskog eura ovih dana je u centru pažnje javnosti iako je motiv povučen.

Izgled hrvatske kovanice eura još uvijek nije zvanično poznat, a danas smo Splićane pitali šta bi oni stavili na kovanice koje će se koristiti u Evropskoj uniji.

Odgovori anketiranih su bili veoma interesantni, od onih koje to toliko ne zanima i koji nisu uopće za uvođenje eura jer smatraju da bi time najviše profitirali političari, a nikako penzioneri, do onih koji bi na kovanicu stavili janje na ražnju.

Jedan od motiva koji bi bio prijedlog našeg sagovornika je i pas dalmatiner, ali ističe da bi "problem" bio sa šarama. Ipak, bilo je i onih koji cijene nauku tako je jedan Splićanin kazao da bi na kovanicu stavio Ruđera Boškovića, koji je dao doprinos matematici, fizici, astronomiji, a ujedno je, kako kaže i Isusovac.

Dio anketiranih smatra da bi o tome trebali ipak odlučiti ljudi koji s tim imaju najviše veze, članovi akademske likovne zajednice.