Usvojena rezolucija
157

Srbijanski analitičari: Beogradu se zatvaraju vrata EU, nema ništa od priznavanja genocida

Piše: Dž. L.
Dragomir Anđelković i Dinko Gruhonjić (Foto: mc.rs)
Dragomir Anđelković i Dinko Gruhonjić (Foto: mc.rs)
Nakon što je Evropski parlament danas usvojio amandman na rezoluciju o Srbiji kojim je precizirano da će Srbija za ulazak u Evropsku Uniju morati priznati genocid, srbijanski analitičari ocjenjuju za Klix.ba kako će vlasti ove zemlje teško promijeniti odnos prema genocidu, što će se odraziti na evropski put cijelog Balkana.

Politički analitičar Dinko Gruhonjić kaže kako je usvajanje amandmana na rezoluciju o Srbiji odlična vijest za zemlju koja se ne može sama izboriti za promjene.

"Srbija se sama očigledno ne može izboriti sa količinom zlikovaca po kvadratnom metru i jedino uz određeni pritisak iz Brisela i uz tako čvrst princip, možda možemo u nekoj budućnosti očekivati da se Srbija konačno počne suočavati sa užasnom ulogom koju je odigrala kao generator ratova na prostoru bivše Jugoslavije i kao glavni arhitekta etničkih čišćenja koji su kulminirali genocidom, ja bih rekao, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine", ističe Gruhonjić.

Prema njegovom mišljenju, maksimum koji su srbijanske vlasti bile spremne učiniti bio je 2010. godine kada je Skupština Srbije tijesnom većinom usvojila Deklaraciju o Srebrenici, iako u njoj nema riječi o genocidu.

"Genocid je sve ono što se ovdje izbjegava, iako je sama država Srbija u okviru one presude Međunarodnog suda pravde zapravo okrivljena za nečinjenje sprečavanja genocida u BiH. Drugim riječima, svako pametan i inteligentan zna da to znači da je Srbija kriva za genocid u BiH. Kompletna Srbija natopljena je nacionalizmom i srbijanske vlasti će po svaku cijenu nastaviti negirati devedesete godine i od Srbije praviti žrtvu. Potpuno zamjenju teze. Da sam ja na njihovom mjestu i da sam fašista, onda bi se i ja tako ponašao. Veliko je pitanje da li društvo u Srbiji ima snage iznijeti neku suštinsku promjenu. Potpuno sam siguran da nema i da bez pritiska sa strane ovdje se neće stvari pomjeriti s mrtve tačke", istakao je Gruhonjić.

Dragomir Anđelković, također politički analitičar iz Srbije, ocjenjuje kako je podrška građana Srbije EU integracijama pala ispod 50 posto te ima tendenciju daljeg pada.

"Štaviše, i građani opredeljeni za ulazak u EU, po pravilu njega odbacuju ako je uslovljen prihvatanjem secesije Kosova. Kada se na to nadoveže i najnoviji zahtjev Evropskog parlamenta da Beograd prihvati neosnovano kvalifikovanje događaja u i oko Srebrenice kao genocida, jasno je da se makar privremeno dvostrano hermetički zatvaraju kapije EU za dalji tok integracija Srbije. U Briselu su svakako svjesni da je raspoloženje javnosti u Srbiji takvo da nema i neće biti te vlasti u Beogradu koja bi prihvatila propagandnu antisrpsku konstrukciju u vezi sa Srebrenicom. Otuda usvajanjem dotičnog amandmana samo se preusmjerava odgovornost za odustajanje u doglednom periodu od EU integracija ostatka Balkana", smatra Anđelković.

On dodaje kako budžetska politika EU, odnosno stavovi čitavog niza bitnih političkih faktora u državama članicama Unije ukazuju na to da je Brisel uz, kako kaže, svu ispraznu inzegratovnu retoriku, do daljnjeg odustao od širenja.

"Sada je na to stavljena i tačka. Generiše se dodatno negativna atmosfera koja će onemogućiti bilo čiji, a ne samo srbijanski, evropski put. Srbija se gura u defanzivnu poziciju koja višestruko neće doprinijeti regionalnim odnosima neophodnim za ulazak u EU. Srebrenica je tu samo zgodna nova barijera i ništa više od toga", zaključio je Anđelković.

U četvrtom amandmanu rezolucije o Srbiji koji je podnio Igor Šoltes stoji da Evropski parlament "žali zbog kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srpkih vlasti te ih podsjeća da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i mehanizmom koji ga je naslijedio, također uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka i naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU".

Podsjećamo, u rezoluciji o Srbiji koja je danas usvojena u Briselu, poslanici Evropskog parlamenta ocjenjuju da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.