Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna, u BiH nema zabrane do 2028.

F
FENA
2.1.2019. u 11:37
181
47
Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna, u BiH nema zabrane do 2028.
181
Srbija zabranila ubijanje životinja radi proizvodnje krzna, u BiH nema zabrane do 2028. Foto: EPA-EFE
U Srbiji je u utorak na snagu stupila zabrana uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna, a taj su čin pozdravile mnoge udruge za zaštitu životinja, ali i mnogi ljubitelji životinja i prirode širom svijeta.
Zabrana je propisana još 2009. godine, a njeno stupanje na snagu je odgođeno 10 godina kako bi oni koji se bave tom djelatnošću mogli prilagoditi svoje poslovanje.

"Kampanja za zabranu uzgoja i ubijanja životinja radi proizvodnje krzna 'Da ih ne Okrznu!' je naša najduža kampanja koja je trajala punih 15 godina", izjavio je direktor organizacije ORCA Elvir Burazerović i zahvalio svima koji su tijekom ovih godina vjerovali da Srbija treba biti zemlja čiste ekološke poljoprivredne proizvodnje, zemlja koja afirmira ekološki i etički prihvatiljive djelatnosti, nasuprot krznarskoj industriji.

Kada je riječ o BiH, zakon kojim se omogućava uzgoj životinja, osim pasa i mačaka, u svrhu proizvodnje krzna na snazi je do 2028. godine.

Razloga za ukidanje uzgoja i ubijanja životinja isključivo radi proizvodnje krzna ima mnogo. "Oni su prije svega ekološke i etičke prirode. Industrijsko gajenje krznašice nemoguće je provoditi na human način, a količina leševa i opasnih kemikalija koje se koriste u toj industriji trajno zagađuju životni okoliš", navode u organizaciji.

Podsjećaju kako su Austrija, Velika Britanija, Nizozemska, Luksemburg, Češka, Makedonija i Slovenija u potpunosti ukinule krznarsku industriju, dok su mnoge druge zemlje propisale odgovarajuće prelazne rokove za konačno ukidanje (Belgija, Danska, Norveška, Estonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina) ili propisale rigorozne uvjete za tu djelatnost i na taj način dovele do toga da uzgoja krznašica u tim zemljama više i nema (Njemačka, Švedska, Švicarska, Španjolska, javili su beogradski mediji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: