Od 1. januara
253

Kalifornija zabranila proizvodnju i prodaju krzna

L. R.
Krzno je i u Los Angelesu zabranjeno prije više od godinu dana (Foto: Instagram)
Krzno je i u Los Angelesu zabranjeno prije više od godinu dana (Foto: Instagram)
Zabrana prodaje i proizvodnje novih proizvoda od životinjskog krzna u Kaliforniji službeno je stupila na snagu 1. januara 2023. čime je postala prva američka savezna država koja je službeno ukinula trgovinu krznom unutar svojih granica.

Kako prenose američki mediji, novi zakon se odnosi samo na prodaju novih odjevnih predmeta od krzna. Zakon ne utječe na pravo vlasništva nad krznom, a nošenje krznene odjeće u državi ostaje legalno.

Zakon ne utječe na prodaju korištenih krznenih proizvoda putem neprofitnih trgovina s polovnom odjećom te trgovina polovnih proizvoda ili zalagaonica, a ne utječe ni na prodaju predmeta izrađenih od drugih životinjskih proizvoda, poput kože.

“Zahvalni smo Kaliforniji što je zauzela stav protiv okrutne industrije krzna provedbom ove državne zabrane proizvodnje i prodaje novih proizvoda od krzna,” izjavila je Jenny Berg, državna direktorica "Kalifornijskog humanog društva SAD-a".

Zakon je odobrila zastupnica državne skupštine Laura Friedman, a guverner Gavin Newsom ga je potpisao u oktobru 2019. godine, samo godinu dana nakon što je grad Los Angeles službeno zabranio prodaju proizvoda od krzna.

Prema Ekonomskom popisu iz 2017. godine, prodaja krznene odjeće u SAD-u iznosila je više od 574 miliona američih dolara (oko 1 milijardu konvertibilnih maraka).Kalifornija je činila većinu te brojke, zaradivši gotovo 129 miliona američkih dolara ( oko 236 miliona konvertibilnih maraka) u prodaji krzna. Te su godine Kalifornija i New York bili odgovorni za 43% prodaje krzna u SAD-u.