{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija zabranila predstavljanje Vojvodine u Briselu

F
1.10.2014. u 18:46
154
114
Srbija zabranila predstavljanje Vojvodine u Briselu
154
Srbija zabranila predstavljanje Vojvodine u Briselu
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije ne želi dopustiti Vojvodini da se predstavi u diplomatskom predstavništvu Srbije u Briselu, tokom predstojećeg skupa evropskih regija, izjavio je u srijedu pokrajinski sekretar za međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski.
Promocija Vojvodine zato će biti održana u "jednom novinarskom klubu" u Briselu.

"Ove godine nismo dobili dozvolu MVP-a da to predstavljanje organiziramo u sklopu našeg predstavništva, pod izgovorom da to ugrožava sigurnost misije", rekao je Bugarski na konferenciji za novinare, ističući da takva vrsta procjene predstavlja neugodno iznenađenje za pokrajinsku administraciju, prenijela je Radiotelevizija Vojvodine (RTV).

On je rekao da će to tradicionalno predstavljanje pokrajine u Briselu, pod nazivom Večer Vojvodine, biti priređeno u prostorijama jednog novinarskog kluba, umjesto u diplomatskom predstavništvu Srbije.

Vojvodina se ubraja u razvijene regije ne samo u Srbiji, dodao je on i naglasio da je i to predstavljanje pokrajine dio politike prema kojoj će Vojvodina ubuduće imati dominantnu poziciju ne samo u sklopu Srbije nego i Zapadnog Balkana.

Pokrajina je prije dvije godine formirala u Briselu Ured pokrajinskog Fonda evropski poslovi, u okviru diplomatskog predstavništva Srbije pri EU, s kojim je usklađivao sve svoje aktivnosti.

Premda je planirala otvoriti predstavništvo, kakve imaju i druge regije pri institucijama EU, Vojvodina je zbog osporavanja Ustavnog suda Srbije i optužbi da time "stječe prerogative države“ formirala ured.

Pokušaj da se onemogući rad toga tijela, kako se tumači, posljednji je u nizu pokušaja Beograda da se ograniči utjecaj i autonomnost vlade Vojvodine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: