Ne testiraju kontakte
45

Srbija za sedam dana testirala tri puta više nego četiri zemlje regiona zajedno

SRNA/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Srbija je ubjedljivo najbolja u regionu po broju testiranih građana, a samo u prethodnih sedam dana testirano je blizu 51.000 ljudi što je gotovo tri puta više nego u Albaniji, Sloveniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj zajedno saopćeno je iz Vlade Srbije.

U prethodnih sedam dana u Srbiji je ukupno testirano 50.797 građana, Crna Gora uradila je 2.493 testa, Albanija 2.779, Slovenija 6.342, dok je Hrvatska testirala 7.363 ljudi.

"U Srbiji je u prethodnih sedam dana urađeno gotovo tri puta više testova nego u ove četiri zemlje zajedno", navodi se u saopćenju, objavljenom povodom povećanog broja pozitivnih slučajeva koronavirusa kako u Srbiji tako i u cijelom svijetu.

U prethodnih sedam dana je u Srbiji na 100.000 građana testirano njih 730.

"Iza nas su, između ostalih, članice EU, poput Rumunije sa 427 testiranih, Slovenije sa 305 i Bugarske sa 269 urađenih testova na 100.000 stanovnika protekle sedmice", dodaje se u saopćenju u kojem je Vlada Srbije obavijestila javnost o važećem protokolu o testiranju kao i o situaciji sa testovima u Srbiji i regionu.

Vlada Srbije ističe da su svi iznijeti podaci javno dostupni i lako provjerljivi s obzirom na to da se ažuriraju na dnevnom nivou i svi građani ih mogu pronaći na internetu.

U Srbiji svim pacijentima sa simptomima COVID-a 19 bude urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika, izmjerena temperatura, urađen brzi test. Tek nakon toga, uz konsultaciju sa ljekarima iz doma zdravlja, im bude urađen besplatan PCR test.

"Shodno trenutno važećem protokolu epidemiološki kontakti zaraženih osoba se ne testiraju. To znači da osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđenim zaraženima, neće biti automatski testirane dok ljekari na pregledu ne utvrde da za testiranjem ima potrebe", navodi se u saopćenju.

Vlada naglašava da se isti princip primjenjuje na teritoriji cijele Srbije bez izuzetka u svakom gradu i općini.

Naglašavaju i da svaka priča o nedostatku testova ne odgovara istini, Vlada Srbije i Krizni štab za suzbijanje koronavirusa podsjećaju javnost da u Srbiji na zalihama trenutno postoji više od 260.000 takozvanih PCR testova kao i da se količina raspoloživih testova redovno dopunjava u skladu sa potrebama.