{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija više neće bojkotovati skupove na kojima je Kosovo

F
3.9.2012. u 09:07
1
12
Srbija više neće bojkotovati skupove na kojima je Kosovo
1
Srbija više neće bojkotovati skupove na kojima je Kosovo
Vlada Srbije je usvojila je novu instrukciju koja će omogućiti dužnosnicima Srbije sudjelovanje na skupovima na kojima su i predstavnici Kosova pod uslovima koji su predviđeni sporazumima iz Bruxellesa, saopćeno je u nedjelju navečer.
"Ova instrukcija osigurava asimetrično predstavljanje privremenih institucija samouprave u Prištini, i njome je predviđeno da, uz tablu na kojoj je ispisano 'Kosovo *' (Kosovo sa zvjezdicom) u svim pratećim dokumentima tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom spominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu", navodi se u saopćenju nakon sjednice srbijanske vlade održane u nedjelju.

Na skupovima na kojima to ne bude napravljeno srbijanski dužnosnici neće sudjelovati, odnosno napuštat će ih.

U fusnoti će se navesti kako "ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je s Rezolucijom UN-a 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde glede kosovske deklaracije o neovisnosti".

Srbija je dosad bojkotovala regionalne skupove na kojima su učestvovali i predstavnici Kosova. Kako pišu srbijanski mediji, instrukcija je prihvaćena kako bi se spriječile daljnje "direktne i indirektne ekonomske štete" nastale neučestvovanjem srbijanskih predstavnika na tim skupovima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: