Regija
0

Srbija se ponovo bori s poplavama: U Vranju proglašena vanredna situacija

Anadolija
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zbog nastalih poplava i rizika od povećanja vodostaja na rječnim tokovima u opštini Vranje, na jugu Srbije, je proglašena vanredna situacija.

Na prijedlog gradskog Štaba za vanredne situacije, gradonačelnik Vranja donio je Odluku o proglašenju vanredne situacije na cijeloj teritoriji Vranja. Na sjednici gradskog Štaba zaključeno je da se angažuju sve raspoložive snage i mehanizacija na sprečavanju proboja bedema na Južnoj Moravi u mjestima: Zlatokop, Neradovac, Ribince, Ćukovac, Vranjska Banja i Rataje.

Iz MUP-a Srbije je potvrđeno da je u toku učvršćivanje bedema pomoću mehanizacije uzvodno od Zatokopačkog mosta, a mještani postavljaju i džakove sa pijeskom. Bedem je ugrožen na više mjesta, zbog stalnog porasta vodostaja na Južnoj Moravi. Sagledava se mogućnost dodatnog angažovanja mehanizacije i ljudstva na odbranu.

"Najkritičnije je na odbrani bedema i sanaciji probijenih dijelova na potezu Neradovac, Rataje, Ribince i Ćukovac. Vranjsko polje na potezu od Železničke stanice do mosta na Južnoj Moravi kod Vranjske banje je u većem dijelu poplavljeno", saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Zbog povećanja nivoa rijeka, na akumulaciji brane Prvonek, vrši se ispuštanje vode u količini koja se uliva u branu. Vodovod Vranje je angažovao četiri ekipe na saniranju posljedica od izlivanja kanalizacije i atmosferskih voda.

Na području opštine Bosilegrad, na jugoistoku Srbije, zbog snijega koji je pao, 83 trafostanice su u prekidu i oko 500 domaćinstava je bez električne energije. 

Kod Bujanovca i Preševa, od sela Levosoja nizvodno, Južna Morava je u porastu. Zbog izlivanja rijeke Moravice došlo je do plavljenja putnog pravca Bujanovac-Preševska Petlja, u mjestu Levosoje, kao i do potpune obustave saobraćaja. Alternativni putni pravac je kod Bujanovca, a iz pravca Preševa, Preševska petlja na Autoputu. Radi se na postavljanju vještačkih prepreka i privremene saobraćajne signalizacije.

Na gornjem toku Južne Morave, Toplici, Jablanici, Pustoj, Veternici, Vlasini, Nišavi, kao i na Ibru vodostaji će biti u umjerenom porastu naredna 24 sata, sa dostizanjem i prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Na Savi kod Šapca, vodostaj će se, u naredna dva dana, kretati nešto ispod granice redovne odbrane, nakon čega se očekuje porast vodostaja. Na Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će biti u porastu naredna 24 sata, bez dostizanja upozoravajućih nivoa.