Problem Kosova kulminira
270

Srbija podigla najviši stepen borbene gotovosti vojske i policije

N. V.
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Foto: Ministarstvo odbrane Srbije
Srbija je po naređenju predsjednika države Aleksandra Vučića podigla borbenu gotovost pripadnika MUP-a i Vojske Srbije.
"Shodno naređenju predsjednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika generalštaba i posjednu položaje predviđene operativnim planom", izjavio je ministar policije Bratislav Gašić nakon što je Vučić naložio da se preduzmu sve mjere kako bi se zaštitio srpski narod na Kosovu i jer je, kako kaže, Albin Kurti naredio prebacivanje svojih snaga na sjever Kosova.

Prištinske vlasti nisu komentarisale njegovu optužbu o prebacivanju snaga i podizanju borbene gotovosti Kosova, no u javnosti je otkrivena informacija da je kosovska policija iznajmila opremu potrebnu za uklanjanje barikada.

"Predsjednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević.

Kako ja naveo: "To nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajući pogrom i teror nad Srbima ma gdje žive“.

Vučić je ovu naredbu donio danas nakon što kosovska policija nije pustila patrijarha SPC Porfirija da preko graničnog prijelaza uđe na prostor Kosova, odnosno u Pećku patrijašiju i manastir koji je sjedište SPC. Mnogi su osudili takvu odluku prištinskih vlasti upravo zbog duhovne važnosti manastira koji se nalaze na Metohiji.

Ranije večeras je Vučić na svom Instagramu prokomentarisao najnovija dešavanja na Kosovu kazavši da će Srbija sačuvati mir i stabilnost "uprkos tome što se Albanci naoružavaju i što su podigli borbenu gotovost".