Regija
0

Srbija: Neizvjestan sastanak državnog vrha

FENA
Sastanak predsjednika Srbije Borisa Tadića, premijera Vojislava Koštunice i predsjednika parlamenta Olivera Dulića oko blokade institucija još uvijek nije održan.

Prema navodima medija u Srbiji, predsjednik Tadić, premijer Koštunica i predsjednik skupštine Srbije Oliver Dulić trebalo je da se sastanu u ponedjeljak kako bi pokušali da riješe problem koji je nastao zbog spora oko odnosa Srbije prema Evropskoj uniji u vladajućoj koaliciji.

Mjesto i vrijeme sastanka još uvijek nisu objavljeni.

U međuvremenu, kako je saopćeno u Beogradu, konsultacije predsjednika Skupštine Srbije Olivera Dulića sa šefovima poslaničkih grupa otkazane su i bit će održane najvjerovatnije u srijedu.

"Imajući u vidu komplikovanu situaciju na Kosovu i Metohiji, predsjednik Skupštine smatra da bi na predstojećoj sjednici parlamenta još jednom trebalo pokazati državno jedinstvo po najbitnijim pitanjima", navodi se u saopćenju iz Dulićevog kabineta.

Konsultacije šefova poslaničkih grupa sa predsjednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem bile su predviđene povodom zahtjeva poslaničkih grupa DSS-NS, SRS i SPS za održavanje vanredne sjednice parlamenta na kojoj bi se razmatrao njihov prijedlog odluke protiv slanja misije Evropske unije na Kosovo.

Sastanak predsjednika, premijera i predsjednika skupštine Srbije mogao bi da da odgovor na pitanje koje se u Srbiji postavlja posljednjih dana - da li će vlada opstati, ili će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori?

Ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić ocijenio je u izjavi za medije da su šanse da vlada opstane pola-pola.

On je naveo da je besmisleno nadmudrivanje ko će prvi da zakaže sjednicu, vlada ili skupština, i da trenutna blokada institucija ne može dugo da traje.

Situacija na Kosovu dodatno komplicira ionako tešku situaciju u Vladi Srbije, ocjenjuju analitičari.

Kao jedno od mogućih rješenja spominje se uvođenje vanrednog stanja u slučaju da Kosovo jednostrano proglase nezavisnost, javlja BBC.

Tu mogućnost prvi je spomenuo šef radikala u Skupštini Srbije Tomislav Nikolić. Prema Ustavu Srbije, naime, Skupština može uvesti vanredno stanje kada je ugrožen opstanak države.

U DSS-u ne isključuju mogućnost da bi takvu varijantu možda trebalo razmotriti, dok u DS-u smatraju da je "prijetnja vanrednim stanjem, u izvjesnoj mjeri, unošenje nemira među građane".

Predsjednik parlamenta i član Demokratske stranke Oliver Dulić očekuje da na sastanku s Borisom Tadićem i Vojislavom Koštunicom bude razriješena kriza institucija u Srbiji.

"Moramo da reagujemo povodom novonastalih okolnosti na Kosovu i Metohiji i namjere EU da pošalje misiju bez odluke Vijeća sigurnosti UN-a i mislim da tu nema mnogo spora", rekao je on i dodao da je sporno povezivanje te odluke i situacije na Kosovu s daljim procesom evropske integracije. "Tu se očigledno nalazimo u problemu. Mi smatramo da proces evropskih integracija ne treba prekidati ni po koju cijenu i da je on veoma važan za budućnost naše zemlje", izjavio je Oliver Dulić.

Ipak, sudeći prema izjavama koje stižu iz drugog dijela vladajuće koalicije, dogovor neće biti nimalo lak.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica tokom vikenda izjavio je da Kosovo nema cijenu i da Srbija neće dati saglasnost za nezavisnost svoje pokrajine u vidu nekog potpisanog sporazuma sa Evropskom unijom.