Osumnjičeni uhapšeni
2

Srbija: Na prevaru pribavili podatke sa platnih kartica i ukrali 170.000 eura

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Beogradu su uhapšene tri osobe zbog prevare sa zloupotrebom podataka sa platnih kartica, čime su oštetili više građana Srbije za više od 170.000 eura.

Sumnja se da su S. L. (29), N. V. (32) i B. M. (22) iz Beograda prevarili više građana tako što su na Facebooku organizovali nagradnu igru preko lažne stranice Narodne banke Srbije, koristeći njen logo i tražeći od učesnika podatke sa platnih kartica kako bi učešćem dobili priliku da udvostruče novac koji imaju na platnom računu, saopćili su iz MUP-a Srbije.

Oštećeni građani su im dostavljali podatke o platnoj kartici i stanju na računu, a oni su, kako se sumnja, novac sa tih računa prebacivali na naloge za internetsko klađenje, a potom ga i podizali. Sumnja se da su na taj način pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 170.000 eura, za koliko su i oštetili građane.

Troje uhapšenih osumnjičeno je za krivična djela neovlaštena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga, prevara te falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica. Određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati i bit će sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Hapšenje je rezultat saradnje pripadnika MUP-a Srbije, Uprave za tehniku Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i Posebnog javnog tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.