Vjera i politika
5

SPC apelovala na "državnike" da nikad ne smiju dati saglasnost na "otuđenje Kosova i Metohije"

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zasjedanja Svetog Arhijerejskog Sabora, od 29. aprila do 10. maja, rezultiralo je, uz ostalo, saopćenjem u kojem se navodi da pitanje Kosova i Metohije predstavlja srpsko crkveno, nacionalno i državno pitanje prvog reda. Apelovali su na "državnike" da ne smiju nikada dati svoju saglasnost na "otuđenje Kosova i Metohije".

"Naša Crkva kao duhovna mati našega naroda u cjelini i Srbija kao država najvećeg dijela srpskog naroda, kojoj teritorija Kosova i Metohije i pripada, nose najveće breme odgovornosti za očuvanje te naše historijske pokrajine u granicama Srbije i za budućnost srpskog naroda u njoj", navodi se u poruci Sabora koja je objavljena na zvaničnoj internetskoj stranici SPC.

Kad je riječ o državno-pravnom statusu Kosova, odnosno njenog punog suvereniteta i integriteta, Sabor ponavlja više puta izrečen stav poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja: "Apelujemo na naše državnike da ne smiju nikada daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome, to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smiju dozvoliti".

Istakli su da se iskreno nadaju da će se problem, stvoren najprije oružanom pobunom albanskih separatista, a potom okupacijom pokrajine, riješiti isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava.

"Mir je neophodan uslov da bi kosovsko-metohijski Srbi mogli da žive slobodno, bez straha za goli život i da pravda za njih istovremeno bude i pravično rješenje za tamošnje Albance i za sve zajednice koje žive na Kosovu i Metohiji. Očuvanje Kosova i Metohije kao integralnog dijela Srbije, po svim međunarodnim standardima, a ujedno u skladu sa Ustavom Srbije i sa Rezolucijom 1244 Ujedinjenih nacija, ne znači i konfrontaciju sa svijetom već upravo afirmaciju stava da se bez osnovnih prava i sloboda jednog naroda, njegovog identiteta, duhovnosti i kulture, ne može naći stabilno dugoročno rešenje", stoji u saopćenju.

Istakli su da su kosovske albanske institucije, od kraja rata 1999. godine, a posebno od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, pokazale jasnu i neskrivenu želju da stvore etnički čistu albansku državu na tom prostoru i da u njoj, kako kažu, nema mjesta za Srbe, pa ni za ostale nealbance.

"Očigledno kršenje ljudskih prava Srba uz masovne progone poslije završetka rata, zaustavljanje procesa povratka prognanih Srba, sprečavanje povratka uzurpirane imovine i nepoštovanje pravâ Srpske pravoslavne crkve ne uliva nadu da bi se položaj Crkve i naroda mogao poboljšati na nekom 'nezavisnom Kosovu', uz bilo čije i bilo kakve garancije, jer sadašnje kosovske vlasti ne poštuju ni sopstvene zakone", navodi SPC.

Ističu da je najbolji primjer kršenja pravâ srpskog naroda i Crkve sprečavanje formiranja funkcionalne Zajednice srpskih opština, nepoštovanje odluke Ustavnog suda Kosova o zemlji manastira Visokih Dečana, blokada regulisanja pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve i srpske kulturne baštine.

"Nedavna odluka takozvane vlade Kosova da gradi magistralni put pored manastira Visokih Dečana direktno je kršenje elementarnih pravnih normi. Iako su kancelarije EU i OEBS-a, kao vodeće zapadne misije na Kosovu i Metohiji, jasno ukazale na to da je ovakav put protivzakonit, kosovska 'vlada' ne odustaje od puta koji bi dugoročno ugrozio manastir Dečane, najznačajniji spomenik UNESCO-a u Metohiji. Ovo su samo inicijalni nagovještaji kako bi se 'nezavisna država Kosovo' ponašala prema našoj Crkvi i njenom vjernom narodu", stoji u saopćenju.