Regija
0

SNP Crne Gore: Srpski da bude službeni, vratiti trobojku, skratiti himnu

FENA
Najjača crnogorska opoziciona stranka Socijalistička narodna partija (SNP) poručila je danas da će predložiti ustavne promjene u dijelu identitetskih pitanja jezika, zastave i himne, kao i u oblasti pravosuđa.

SNP će, kako je saopćeno, predložiti zakon o upotrebi jezika u nastavnim programima u crnogorskim školama, pri čemu posebno treba imati u vidu volju građana Crne Gore iskazanu na popisu da je srpski većinski jezik u Crnoj Gori.

Ta stranke je navela da će predložiti da Crna Gora, pored aktuelne crvene državne zastave, ima i crveno-plavetno-bijelu trobojku, s apliciranim državnim grbom na sredini, što je nepobitni izraz historije i tradicije Crne Gore kada su u pitanju njene zastave.

Isto tako, poštujući antifašizam kao historijsku i civilizacijsku kategoriju slobodarske Crne Gore, smatramo da iz sadašnje himne "Oj svijetla majska zoro" treba eliminirati dvije posljednje strofe, koje je napisao osvjedočeni pripadnik fašističkog pokreta Sekula Drljević, saopćio je SNP.

Ti prijedlozi, smatraju u toj partiji, učinili bi da se eliminiraju podjele u Crnoj Gori po identitetskim pitanjima.

SNP je naveo da će inicirati i ustavne promjene u oblasti pravosuđa kako bi crnogorsko sudstvo i tužilaštvo postali profesionalni, depolitizirani i nezavisni od izvršne vlasti ili drugih centara moći, prenio je Tanjug.

Na taj način doprinijet će se izgradnji Crne Gore kao države prava u kojoj niko nije iznad ili izvan zakona, ističe se u saopćenju.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar.