Regija
6

Smjena srbijanskog ministra Gašića nakon nepristojnog komentara

Anadolija
Bratislav Gašić (Foto: Arhiv)
Bratislav Gašić (Foto: Arhiv)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas smjenu ministra odbrane Bratislava Gašića zbog nepristojnog komentara koji je Gašić uputio novinarki jučer u Trsteniku, prije nego što je dao izjave za medije.

"Bratislav Gašić poslije ovog nepristojnog komentara ne može ostati ministar“, rekao je Vučić danas u izjavi medijima nakon učešća na Nordijskoj poslovnoj konferenciji u Beogradu i dodao: "Moramo da zaštitimo žene u Srbiji. To je bila loša poruka za sve žene. Jedan ministar ne može to sebi da dozvoli".

Vučić je rekao da je Gašić njegov prijatelj i jedan od najodanijih ministara, da je dobro obavljao posao ministra odbrane te da je dobro što se Gašić izvinio i pokajao, ali da to nije dovoljno.

Prema riječima premijera, odluku o smjeni Gašića donio je zbog "politike pristojne, poštene i uspješne Srbije".

"Uvijek sam bio protiv hajki i harangi i uvijek sam postavljao i svoja leđa i glavu za sve svoje ministre koji su bili izloženi besprizornim napadima, kada su bili krivi samo zato što su ministri u mojoj vladi ili kada su prosto napadani zato što neko mora za nešto da bude kriv. Postavljao sam sebe kao štit, zaštitio sam ih od lažnih napada. Time sam štitio Srbiju, istinu i pravdu. Za ovo što je uradio Gašić, za to ne mogu da pronađem izvinjenje, ni opravdanje", rekao je Vučić.

Vučić se izvinio novinarki kojoj je komentar bio upućen u ime cijele vlade i dodao: "Ne mislim da to što je Bata (Bratislav Gašić op.a) uradio može da se svede na neukusnu šalu. Ovako nešto ne smije da se ponovi".

On je naveo da se još uvijek ne zna ko će zamijeniti Gašića na funkciji ministra odbrane te da će narednih dana vidjeti kako će smjena biti tehnički izvedena.

Ministar odbrane Bratsilav Gašić jučer je u Trsteniku, neposredno pred početak izjava za medije, u trenutku kada je novinarka čučnula ispred njega da bi držala mikrofon i snimila njegovu izjavu, a da pri tom ne bi upadala u kadar snimateljima, rekao da "voli novinarke koje laku kleknu".

Nakon što je ova njegova izjava objavljena u medijima, Gašić je pozvao novinarku i lično joj se izvinio te poslao izvinjenje i cijeloj javnosti u Srbiji.

"Želim da se javno izvinim novinarki Zlatiji Labović i srpskoj javnosti zbog mog današnjeg sramnog i skandaloznog ponašanja. Opravdanja za moju izjavu, šta god u ovom trenutku izgovorio, jednostavno nemam. Molim novinarku TV B92 Zlatiju Labović i sve građane Srbije da mi vjeruju da se zbog izjave iskreno kajem“, izjavio je Gašić.