Regija
0

Šešelj: Nikolić imao nalog da rasturi stranku

FENA
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj izjavio je danas u Haškom tribunalu da su Tomislava Nikolića vrbovale "neke zapadne obavještajne službe" da pokuša da rasturi SRS i napomenuo da ga je "velika sramota" što je Nikolić kod njega godinama uživao "neograničeno povjerenje".

"Bivši šef tima za moju odbranu, Tomislav Nikolić, koga su u međuvremenu neke zapadne obavještajne službe vrbovale da pokuša rasturiti SRS, po nečijem nalogu sada daje izjave kako sam preko tog telefona davao i neke političke sugestije", rekao je Šešelj u nastavku suđenja pred Tribunalom.

"Da li je to istina ili nije, teško je sada ustanoviti", dodao je Šešelj i istakao da se postupci Nikolića nisu slučajno podudarili sa inicijativom Tužilaštva da mu se nametne branilac, navodeći da je "akcija vođena i ovdje (u Haagu) i tamo u Beogradu".

"Velika me je sramota što je Tomislav Nikolić godinama uživao moje neograničeno povjerenje, čak toliko povjerenje da sam mu omogućio da bude glavni šef tima za pomaganje moje odbrane i utoliko je moje razočaranje veće", kazao je Šešelj.

On je dodao da se čovjeku, koji je "izgubio svaki moralni kriterij, ništa na riječ ne smije vjerovati, i pogotovo Sekretarijat (Tribunala) ne smije da se rukovodi njegovim izjavama u srpskim medijima".

Šešelj je naveo da Tužilaštvo, ako ima razloga, može Nikolića da uzme kao svog svjedoka i dovede ga u sudnicu, kako bi "ta saradnja bila ovdje maksimalno manifestovana".

Predsjedavajući Sudskog vijeća sudija Jean-Claude Antonetti rekao je da nema potrebe da se govori o Nikoliću pošto više nije u Šešeljevom timu za odbranu, na šta je optuženi uzvratio da se sa tim slaže, jer je s Nikolićem "gotovo u svakom pogledu".

"Njegov moralni krah je njegov lični krah, i to nas ne interesuje", rekao je Šešelj, prenio je Tanjug.

On je obavijestio sudsko vijeće da je opozvao Aleksandra Vučića kao pravnog savjetnika iz tima za odbranu, jer "više nema povjerenja u njega", i dodao da je obavijestio Sekretarijat da je, umjesto Vučića, u timu sada Boris Aleksić, također poslanik SRS-a.

Lider radikala je zatražio od suda da mu se omogući "minimum" odbrane, ocijenivši da je nedopustivo da mu sud spriječi direktnu komunikaciju s pravnim savjetnicima i njihove periodične posjete.

"Vi meni možete uskratiti tu telefonsku liniju i pravne savjetnike. Ja ću se u tom slučaju i dalje braniti bukvalno sam", rekao je Šešelj.

On je podsjetio da je od Sekretarijata ranije zatražio da dozvoli posjetu njegovih pravnih savjetnika Zorana Krasića i Slavka Jerkovića 25. i 26. septembra, na šta nije dobio jasan odgovor Sekretarijata.

"Sutra kreću na put, da li će njihov put u Haag biti uzaludan, vidjet ćemo", rekao je Šešelj i dodao da njegov pravni tim treba da donese odluku o zahtjevu Tužilaštva da mu se dodijeli branilac.

Lider radikala je rekao da je Sekretarijat uputio pismo Jerkoviću i Krasiću u kome ih kritikuje zbog njihovih izjava da Tribunal pokušava da ubije Šešelja i da svjedoci vode "mrtvu trku" ko će da bude veći lažov.

Sudija Antonetti je rekao da će o posjeti pravnih savjetnika biti donesena odluka kad se dobije odgovor relevantnih osoba, napominjući da je Sekretarijat zatražio od Šešeljevih pravnih savjetnika da poštuju povjerljivost upravo zbog spornih izjava kojima su, kako je rekao, možda "prešli" crtu.

Antonetti je dodao da je nezamislivo da se budžet Tribunala koristi za finansiranje političkih aktivnosti i da se postavlja pitanje da li Šešelj imenuje pravne savjetnike iz redova SRS-a kako bi s njima vodio političke razgovore.

Lider radikala je ponovio da se protiv njega vodi "kafkijanski" proces jer ga, osim zahtjeva Tužilaštva da mu se uskrati "osnovno" pravo na odbranu, tužioci nisu upoznali s više od 50 posto svojih zahtjeva.

Suđenje Šešelju je odgođeno 26. augusta, pošto su tužioci tražili da proces bude prekinut dok Žalbeno vijeće ne donese odluku o njihovom zahtjevu da optuženom bude oduzeto pravo da se brani sam i da mu Tribunal nametne branioca.

Žalbeno vijeće je, međutim, prošle sedmice taj zahtjev odbacilo, a Šešelj je najavio da neće učestvovati u procesu ukoliko mu bude nametnut branilac.

Lider SRS-a optužen je za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini od 1991. do 1993. godine.

Šešelj se 23. februara 2003. dobrovoljno predao Tribunalu, a 25. marta iste godine izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.