Već 15 godina
44

Šef NATO misije u Beogradu: Javnost nije ni svjesna koliko Srbija i NATO savez sarađuju

V.K.
Tommaso Vitale, šef NATO misije u Srbiji/Foto:cfsp.rs
Tommaso Vitale, šef NATO misije u Srbiji/Foto:cfsp.rs
Brigadni general Tommaso Vitale, šef NATO-ovog vojnog ureda za vezu u Beogradu dao je intervju za stranicu Vijeća za stratešku politiku te govorio o saradnji Srbije s ovim vojnim savezom.

Brigadni general Tommaso Vitale, šef NATO vojnog ureda za vezu u Beogradu dao je intervju za stranicu Vijeća za stratešku politiku te je izjavio da javnost nema jasnu percepciju koliko NATO i Srbija rade na zajedničkim projektima u posljednjih 15 godina, tj. od potpisivanja Partnerstva za mir.

Vitale se prisjetio da je njegova prva operativna misija bila učešće u KFOR-u, tokom koje se upoznao o situaciji u Srbiji.

"Nikada ne smijemo zaboraviti prošlost, ali možemo je prevazići i to je ono što NATO i Srbija rade ovim partnerstvom, gledamo ka boljoj budućnosti", rekao je general.

Kada je u pitanju saradnja Srbije i NATO saveza, Vitale je istakao kako se ona odvija na mnogo polja.

"Mada se možda ne čini na prvi pogled, ako pogledate malo bolje, vidjet ćete da se partnerstvo NATO-a i Srbije zaista odvija na mnogo polja. Od velike civilne vježbe odgovora na vanredne situacije održane u Srbiji u oktobru 2018. godine, preko saradnje na poljima nauke i tehnologije, do pripreme vojnika za međunarodne mirovne operacije. To su samo neki od vidova naše saradnje", poručio je u intervjuu Vitale.

Kako kaže, Srbija i dalje ima mnogo toga da ponudi NATO savezu, a i sam generalni sekretar Jens Stoltenberg ima posebnu vezu s ovom zemljom.

"Srbija konstantno dokazuje da ima mnogo toga da ponudi. Jedan od najnovijih primjera predstavlja provođenje Programa NATO-a za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane (DEEP), kroz koji Srbija nudi svoje dragocjeno iskustvo u reformi obrazovnih institucija u oblasti odbrane, što je domen od ključnog značaja za sigurnost mnogih zemalja. Također, sam generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ima posebnu vezu sa Srbijom, što je evidentno u svakom njegovom obraćanju srpskim medijima", izjavio je šef misije.

U intervjuu se šef misije NATO-a osvrnuo i na saradnju Rusije i Srbije te otvaranje vojne kancelarije Ruske Federacije u Beogradu i naglasio kako NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije.

"Mi visoko cijenimo javno mnijenje u Srbiji. Percepcija i perspektiva naroda su za nas ključni faktori, i uzimamo ih u obzir u obavljanju naših svakodnevnih aktivnosti. U potpunosti uvažavamo i to da je NATO ovdje i dalje kontroverzna tema. U isto vrijeme, partnerstvo između NATO-a i Srbije je stabilno i nastavlja da se razvija na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način. Ovo je poruka koju želimo da prenesemo građanima Srbije", izjavio je Tommaso Vitale.