Regija
19

"Sedam minuta tišine za nevine" u Novom Sadu

SRNA
Novosađani su danas na Trgu slobode iskazali poštovanje prema poginulima u helikopterskoj nesreći kod beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" i apelovali da vlast saopšti istinu.
Akcija "Sedam minuta tišine za nevine" održana je četvrti put u Novom Sadu, a predstavnicima vlasti upućen je poziv da, prije svega porodicama stradalih, ali i javnosti, bude saopštena istina o padu vojnog helikoptera koji se srušio tokom spasilačke akcije 13. marta.

Građani okupljeni na trgu u Novom Sadu smatraju da su piloti i cijela posada u helikopteru bili izmanipulisani, prenose beogradski mediji.

U helikopterskoj nesreći stradali su piloti Omer Mehić, Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar Ivan Miladinović i zdravstveni radnici Dževad Ljajić i Miroslav Veselinović i beba Ademović.

Ministarstvo odbrane je objavilo izvještaje komisija koje su istraživale pad helikoptera Vojske Srbije u kom je stradalo sedam osoba, a snimci razgovora Kontrole leta i pilota Mehića potvrđuju da se oni nisu razumjeli u ključnim momentima, kada je helikopter trebalo da sleti.

U izvještaju se navodi i da su u krvi i urinu pilota Omera Mehića pronađeni tragovi alkohola.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da posada helikoptera i zdravstveni radnici nisu krivi ni za šta, kao i da su oni heroji i tako treba da ih pamti Srbija.