Zajedničko pismo lidera
47

Scholz, Macron i Meloni: Kosovo treba da oformi ZSO, a Srbija da de facto prizna Kosovo

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron i talijanska premijerka Giorgia Meloni zatražili su da Kosovo započne proceduru za uspostavu Zajednice općina sa srpskom većinom, a da Srbija de facto provede priznanje Kosova.
"Kako bi se postigao brz napredak u provedbi, pozivamo Kosovo da započne proceduru za uspostavu Zajednice općina sa srpskom većinom, kako je opisano u nacrtu statuta, dok Srbija provodi de facto priznanje. Formalnosti ne bi trebale stajati na putu napretka po ovom pitanju", stoji u javnom pismu trojice evropskih čelnika.

U pismu, komentirajući sastanke u četvrtak u Briselu, s premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, evropski čelnici ističu da pozdravljaju predanost "obje strane".

"Uzeli smo u obzir komentare čelnika Kosova i Srbije na Evropski statut za uspostavu Zajednice općina sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu izraženu spremnost za provedbu. Nacrt statuta koji smo predstavili i u cijelosti progurali, uključuje savremeni evropski način rješavanja osjetljivog pitanja zaštite manjina, u skladu s najboljom evropskom praksom i standardima, unutar parametara koje definiraju stranke", stoji u objavljenom pismu na web stranici njemačkog kancelara.

Dodaju kako se očekuje puna provedba Sporazuma, bez dodatnih preduslova i odgoda.

"Stoga još jednom ističemo naše očekivanje od stranaka da ispune svoje obaveze u provedbi Sporazuma na putu normalizacije. Faza implementacije trebala bi napredovati tako da obje strane paralelno izvršavaju svoje obveze korak po korak, na temelju načela da obje strane rade nešto da nešto dobiju. Fokus sada treba biti na unapređenju pune provedbe Sporazuma, bez preduslova ili odgoda", navodi se u pismu.

Tri lidera na kraju su naglasila kako očekuju da se Kosovo i Srbija brzo dogovore oko detalja dijaloga i dodaju da, budući da ukoliko ne bude napretka u normalizaciji odnosa, da obje strane rizikuju gubitak važnih prilika.