{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saznajte šta su dogovorili Dačić i Thaci

A
19.4.2013. u 22:30
7
18
Saznajte šta su dogovorili Dačić i Thaci
7
Saznajte šta su dogovorili Dačić i Thaci
Tekst sporazuma u 15 tačaka koji su danas u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci našao se u regionalnim medijima, a agencija Anadolija donosi nezvanični sadržaj sporazuma.
Postojeća Zajednica opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu bit će otvorena za članstvo bilo kojoj opštini pod uslovom da se članovi s tim slažu.

Zajednica opština će biti formirana statutom. Njezin raspad može se dogoditi isključivo odlukom opština koje su uključene u nju. Pravne garancije nalaze se u odgovarajućem zakonu i ustavnom zakonu (uključujući pravilo o dvotrećinskoj većini).

Strukture Zajednice opština uspostavit će se po istoj osnovi kao i postojeći statuti udruge srpskih opština, odnosno predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće

U skladu s ovlaštenjima dodijeljenim od strane Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i od strane kosovskog zakona, opštine koje učestvuju imat će pravo surađivati u kolektivnom ostvarivanju svojih ovlaštenja kroz Zajednicu opština. Zajednica će imati potpunu kontrolu u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

Zajednica opština će primjenjivati i druge dodatne ovlasti koje joj mogu biti dodijeljene od strane centralne vlasti.

Zajednica opština će imati predstavničku ulogu pred centralnom vlašću i u tu svrhu će imati mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U ostvarivanju te uloge predviđena je funkcija nadzora.

Postojat će jedna policija na Kosovu koja se zove Kosovska policija. Svi policajci na sjeveru Kosova bit će integrisani u okvir Kosovske policije. Plate će isključivo isplaćivati Policija Kosova.

Pripadnicima ostalih srpskih sigurnosnih struktura bit će ponuđeno odgovarajuće mjesto u kosovskim strukturama.

Postojat će regionalni policijski komandant za četiri sjeverne opštine s većinskim srpskim stanovništvom (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavići). Komandant te regije biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova prema listi koju će dati četiri načelnika opštine u ime Zajednice. (Postojat će još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Skenderaj i Vushtri). Regionalni komandant četiri sjeverne opštine sarađivat će s ostalim regionalnim komandantima

Pravosudne vlasti će biti integrisane i radit će u okviru pravnog sistema Kosova. Apelacijski sud u Prištini uspostavit će komisiju sastavljenu od većine K/S sudija koje će se baviti svim opštinama s kosovskim Srbima kao većinskim stanovništvom. Odjeljenje tog Apelacionog suda, sastavljen od administrativnog osoblja i sudija, biće trajno smješteno u Sjevernoj Mitrovici. Svako radno tijelo navedenog odjela bit će sastavljeno većinom od K/S sudija. Odgovarajuće sudije će biti angažovani zavisno o prirodi slučaja u koji su uključeni.

U sjevernim opštinama bit će organizovani opštinski izbori u 2013. godini uz posredovanje OSCE-a u skladu s kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

Do 26. aprila bit će napisan plan realizacije sporazuma s vremenskim okvirom. U sprovođenju ovog sporazuma razmotrit će se i princip transparentnog finansiranja.

Dvije strane intenzivirat će raspravu o energetici i telekomunikacijama i dovršiti je do 16. juna ove godine

Usaglašeno je da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju drugu stranu u napretku na njezinom putu prema Evropskoj uniji

Dvije strane će uspostaviti odbor za provođenje sporazuma uz posredovanje Evropske unije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: