Čekaju odluke suda
16

Savez za Srbiju: Vučiću pustite djecu da se vrate školskim obavezama

Piše: M. N.
Foto: Blic
Foto: Blic
Predstavnici Saveza za Srbiju održali su konferenciju za novinare u kojoj su zatražili puštanje na slobodu svih uhapšenih demonstranata, među kojima je dosta učenika i studenata. Konferenciju su održali u vrijeme dok su srednjoškolci na ulicama Beograda tražili oslobađanje druga Pavla koji je uhapšen i osuđen.

"Tražimo pravdu za Krstu Tomkovića, Pavla Cvejića, Uroša Savića koji je pretučen, Miodraga Simovića, Nikolu Dragosavljevića i Miloša Dekića i njihovo puštanje na slobodu. Njihovi roditelji nisu mogli doći jer su uznemireni, preplašeni i morali su pojačati svoje doze lijekova. Dobijamo informacije kako policija prati demonstrante, zove ih i prijeti. Pitamo sada predsjednika hoće li nas sve uhapsiti?", kazala je Jelena Anasonović.

Foto: Blic
Foto: Blic

Kazali su kako je sramno što je formiran kordon za srednjoškolce koji su danas ispred stanice "29. novembar" tražil samo puštanje na slobodu svog kolege i druga koji se tereti za upad u zgradu RTS-a te je ekspresno osuđena na mjesec dana zatvora.

"Aleksandar Vučić ima zakonske ovlasti da abolira ove ljude, da se ovi mladi ljudi vrate porodicama i školskim obavezama i da ovo prestane. To su srednjoškolci i studenti koji nemaju nikakvih krivičnih djela iza sebe. Pustite djecu", kazao je Dragan Đilas.

Foto: Blic
Foto: Blic

Istakao je da dešavanja u subotu nisu bila planirana.

"Dio građana je ušao u RTS, dio nas aktivnih u politici ušli smo nešto kasnije, zajedno sa policijom, ne želeći da se dogode bilo kakvi incidenti. Isto smo se ponašali i jučer, a nekolicina nas je stala da bi spriječila upad u Predsjedništvo. Nikome od nas nije ideja da se pribjegava bilo kakvom nasilju", kazao je.

Poručili su kako će čekati da prođe žalbeni rok i vide da li će djeca biti puštena, ukoliko do toga ne dođe, organizovat će mirne proteste i dežurstva ispred zgrade Predsjedništva Srbije.