Regija
0

Sarajka nakon 17 godina dobila poziv: Vaš sin nije mrtav, već prodan

Klix.ba
Ranka Inga Studić (Foto: Blick.ch)
Ranka Inga Studić (Foto: Blick.ch)
Ranka Inga Studić i njen suprug Zdravko godinama su vjerovali kako je njihov sin preminuo po rođenju 1992. godine, sve do misterioznog telefonskog poziva u kojem im je nepoznata žena saopćila da je njihov sin živ i da je prodan u Švicarsku.

Ranka nikada neće zaboraviti dan kada je čula ove riječi: "Jeste li Vi Ranka Studić, izbjeglica iz Sarajeva koja se porodila u Jagodini 7. jula 1992. godine u šest sati uvečer? Vaše dijete je živo, njegovo ime je Ratko i živi u Švicarskoj, prodat je dobrostojećoj porodici, koja ga je usvojila", kazala je nepoznata žena istakavši da ne može živjeti s tim teretom.

Danas Ranka i njen suprug Zdravko žive na Islandu. Bespomoćno tragaju za svojim sinom još od 2009. godine kada su saznali istinu.

"Vjerujemo da su našeg sina usvojili Srbi koji žive u Švicarskoj", rekao je Zdravko za Blick.ch, ističući kako je to zaključio na osnovu imena koje je dato njihovom sinu.

Zamolio je sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da im pomognu u potrazi.

Ova priča ponovo je pokrenula pitanje odgovornosti bolnica u Srbiji koje su već godinama suočene s optužbama roditelja da su im djeca prodavana.

Doktor Boban Stanojević, načelnik Ginekologije u jagodinskoj bolnici, kazao je da bolnica ne želi da se bavi slučajevima umrlih beba za koje se sumnja da su prodate.

"U to vrijeme (kada je Ranka ostala bez bebe) nisam ni bio zaposlen u bolnici. Znam da je majkama teško da se pomire sa činjenicom da su izgubile bebe. Ali, ako su ljekari konstatovali smrt, to je i razlog što iz porodilišta nisu otišle sa djetetom u naručju. Ako sumnjaju, postoje organi koje se bave takvim slučajevima, pa neka se njima obrate. U novinama se svašta piše, a nijedan od navodnih slučajeva prodaje djece nije rasvetljen, jer nije dokazan", kazao je Stanojević za beogradsje Vesti.