Potvrda većeg angažmana
24

Samit Evropske unije i država Zapadnog Balkana zakazan za 6. decembar

S. Š. U.
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel najavio je da će samit zvaničnika Evropske unije i država Zapadnog Balkana biti održan u Albaniji 6. decembra.

Evropska komisija predložila je ranije ovoga mjeseca da se zemljama Zapadnog Balkana ponudi nova perspektiva članastva, pa je tako predstavljen i izvještaj o odnosu Evropske unije i regiona te je u slučaju BiH predloženo da se državi dodijeli status kandidatkinje za članstvo u bloku sa uslovima.

Evropsko vijeće je institucija EU koja definira generalni politički pravac i prioritete Evropske unije, a zastupnici u Evropskom parlamentu su nakon preporuka Komisije o odnosu EU i država Zapadnog Balkana svoja mišljenja iznijeli na plenarnoj sjednici ističući kako je odluka dodjele kandidatskog statusa državama regije prvenstveno geopolitička.

"Naredni samit Evropske unije i Zapadnog balkana bit će održat 6. decembra u Tirani, Albaniji kako bismo još jednom potvrdili naš pojačan angažman. Zapadni Balkan je ključni prioritet za Evropsku uniju. Evropska unija i Zapadni Balkan su potrebni jedni drugima", kazao je Michel.

Predsjednik Evropskog vijeća boravio je u BiH u maju te je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o viziji uređenja Evrope u kontekstu agresije na Ukrajinu.

Michelova poruka i tada je bila da EU treba novi zamah u kontekstu politike proširenja.