Regija
0

SAD žale zbog akcije kosovske vlade

FENA
State Department
State Department
Sjedinjene Američke Države izrazile su žaljenje što akcija kosovske vlade s kojom je pokušala preuzeti nadzor nad dva granična prijelaza na sjeveru zemlje nije bila koordinirana s međunarodnom zajednicom, saopćio je State Department.

"Pozivamo vlade Kosova i Srbije da hitno nastave raditi na smanjenju napetosti i ublažavanju trenutne situacije. Tražimo od svih strana da se suzdrže od nasilja", stoji u saopćenju objavljenom u utorak navečer u Washingtonu.

SAD je pozdravio brzu akciju mirovnih snaga NATO-a na Kosovu (KFOR) usmjerenu na smirivanje situacije, dajući do znanja da cijeni rad KFOR-a na stvaranju sigurnog ozračja.

Američko Državno tajništvo u saopćenju ističe da se pitanje slobodnog protoka roba između Srbije i Kosova mora rješavati dijalogom, uz sudjelovanje Evropske unije. Također se dodaje da SAD ima puno povjerenje u EU kada je riječ o uspostavi dijaloga između dvije strane i traži da se dvije strane odmah vrate za pregovarački stol.

"Očekujemo od Kosova i Srbije da putem dijaloga uspostave pozitivne, recipročne uvjete koji će omogućiti slobodan protok ljudi i robe između Kosova i Srbije", zaključuje State Department u saopćenju.

Kosovska vlada prošle je srijede donijela odluku o zabrani uvoza robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju. Predstavnici kosovske policije pokušali su u noći na utorak preuzeti kontrolu nad dva granična prijelaza Brnjak i Jarinje, a u incidentu je ranjen jedan kosovski policajac.

Policajac, 31-godišnji policajac Enver Zumberi, ranjen u glavu kada je na policijski konvoj zapucano na području pod srpskim nadzorom, u utorak kasno navečer podlegao je povredama, saopćila je kosovska policija. Njegov kolega ranjen u eksploziji bombe liječi se u kliničkom centru u Prištini, ali mu život nije ugrožen.

Evropska unija kritikovala je taj čin, rekavši da se vlada u Prištini trebala konsultovati sa zapadnim saveznicima koji imaju 6.000 vojnika na Kosovu.

U utorak navečer, slovenski vojni konvoj KFOR-a poslan je na to područje radi očuvanja mira.