Regija
0

SAD pozdravlja spremnost Srbije za privremeni sporazum s EU

FENA
Američki State Department u utorak je pozdravio spremnost srbijanske vlade da prihvati predloženi privremeni sporazum o saradnji s Evropskom unijom, kao dokaz želje Beograda da osigura širu zastupljenost u euroatlantskim integracijama.

Evropska unija je Srbiji u ponedjeljak ponudila privremeni sporazum o jačanju saradnje u trgovini, gospodarstvu, obrazovanju i liberalizaciji viznog režima, koji treba biti potpisan 7. februara.

"Svakako podržavamo želju Srbije za širu zastupljenost u euroatlantskim institucijama", rekao je glasnogovornik State Departmenta Tom Casey.

Očito je na EU da utvrdi ko će biti njezini članovi i pod kojim uvjetima, no nadamo se da će Srbija nastaviti gledati prema vani, prema širim odnosima s EU-om, SAD-om i međunarodnom zajednicom, dodao je Casey.

Naglasio je kako je to jedan od razloga zašto SAD nastavlja podržavati rješavanje dugogodišnjih pitanja preostalih od raspada Jugoslavije, uključujući i rješavanje konačnog statusa Kosova, kao i suđenja ratnim vođama za zločine počinjene u ratovima u BiH i drugdje.