Otvoreno i tajno
41

SAD optužuju Rusiju za destruktivnu ulogu na Balkanu

Klix.ba
Wess Mitchell (Foto: AFP)
Wess Mitchell (Foto: AFP)
Visoki američki dužnosnik u ponedjeljak je optužio Rusiju za širenje dezinformacija i potkopavanje demokratije na Balkanu, upozoravajući kako Moskva ima sve destruktivniju ulogu u regiji, izvijestio je AFP.

Ove kritike uslijedile su nakon prigovora američkog vojnog zapovjednika u Evropi da Rusija destabilizira Balkan kroz tajne i otvorene pritiske.

Wess Mitchell, pomoćnih američkog državnog sekretara za evropske poslove, novinarima je danas izjavio: "Vidimo da Rusija igra sve destruktivniju ulogu u većem dijelu Balkana šireći dezinformacije i potkopavajući demokratske institucije. U našim razgovorima s Rusima jasno smo poručili da to nije ni u njihovom, a ni u interesu naroda u regiji".

Mitchell je u prvom dijelu turneje po regiji u okviru koje će posjetiti Makedoniju i Srbiju. Medijima je govorio nakon sastanka s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Rusija je povećala svoje medijsko prisustvo u regiji i snažno se protivila crnogorskom pristupanju NATO-u prošle godine. Prošle sedmice je američki general Curtis Scaparrotti, komandant NATO snaga u Evropi, američkim zastupnicima kazao kako Rusija radi na prekidu savezništva sa NATO-om, a to djelimično čini i svojim online operacijama širenja lažnih informacija.

"Rusija obavlja posao na Balkanu, a mislim da smo mi na neki način skrenuli pažnju sa tog područja", primijetio je general Scaparrotti.

Američki potpredsjednik Mike Pence također je optužio Rusiju da pokušava destabilizovati Zapadni Balkan.

Moskva se službeno ne protivi naporima balkanskih zemalja da se pridruže Evropskoj uniji, ali je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nedavno kritikovao Zapad da zemlje regiona tjera na odabir "Zapad ili Rusija".

Evropska unija je u februaru predstavila svoju novu strategiju širenja koja predstavlja izglede za članstvo kao poticaj procesima reformi u nestabilnoj regiji Balkana. Sve države kandidatkinje snažno se trude da usklade svoju vanjskopolitičku politiku sa EU, a Srbija i Crna Gora su favoriti u tom procesu.