{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radić tužio državu Srbiju, ročište u srijedu

F
16.2.2009. u 11:45
0
0
Radić tužio državu Srbiju, ročište u srijedu
0
Radić tužio državu Srbiju, ročište u srijedu
Suđenje po tužbi za naknadu štete kapetana nekadašnje JNA Miroslava Radića protiv države Srbije trebalo bi da počne u srijedu, 18. februara, pripremnim ročištem pred Prvim općinskim sudom u Beogradu.
Jedini Srbin koji se za sada vratio s oslobađajućom presudom iz Haškog tribunala, zatražio je tužbom od suda da naloži državi Srbiji da mu naknadi nematerijalnu štetu od 50 miliona dinara zbog boravka u pritvoru kako u Beogradu, tako i u Haškom tribunalu, ukupno 4 godine, šest mjeseci i šest dana.

Država Srbija smatra da nije odgovorna za štetu koju je Radić eventualno pretrpio boravkom pritvorskoj jedinici tribunala u Haagu.

Republičko javno pravobranilaštvo (koje će zastupati državu u ovom sporu) u svom odgovoru na Radićevu tužbu u cjelini je osporilo njegov tužbeni zahtjev, kao i zatraženu novčanu naknadu od 50 miliona dinara.

Radić zbog pretrpljenog fizičkog bola traži odštetu od osam miliona dinara, 12 miliona dinara traži zbog duševnih bolova koje je pretrpio uslijed povrede časti i ugleda, 10 miliona dinara zbog povrede slobode i prava, osam za pretrpljeni strah i još 12 na ime umanjenja životne sposobnosti (za rad).

Ministarstvo pravde Srbije ranije je kao neosnovan odbilo Radićev odštetni zahtjev, a Haški tribunal ne priznaje odštetno pravo oslobođenima od optužbe za ratne zločine.

Srbija "ne može biti odgovorna za naknadu štete, jer imenovanom nije određen pritvor u vezi sa krivičnim postupkom vođenim pred domaćim sudom", navedeno je u odluci Ministarstva pravde, i zato je Radić pokrenuo spor pred Prvim općinskim sudom u Beogradu, prenio je Tanjug.

Radić je u jesen 1991. godine zapovijedao prvom četom Prve gardijske motorizirane brigade na ratištu u Vukovaru i bio je, zajedno sa pukovnikom Miletom Mrkšićem i majorom Veselinom Šljivančaninom, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

Pretresno vijeće lani je osudilo Mrkšića na 20 a Šljivačanina na pet godina zatvora, dok je Radić oslobođen odgovornosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: