Regija
0

Pusić: Britanci podržavaju članstvo Hrvatske u EU

SRNA
Vesna Pusić
Vesna Pusić
Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić tvrdi da Velika Britanija podržava Hrvatsku na putu u EU, demantujući da njena zemlja nije spremna za članstvo.

Na raspravi u Odboru za evropski nadzor Donjeg doma britanskog parlamenta naglašeno je da se ne može očekivati ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora sve dok se ne završi pretpristupni monitoring i dok Velika Britanija ne bude potpuno sigurna da je Hrvatska spremna za ulazak u EU.

Odbor je komentarisao i suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu koje je nazvao političkim procesom i uporedio ga s procesom pokrenutim protiv Julije Timošenko u Ukrajini.

Britanski parlamentarci imaju zamjerke i na saradnju Hrvatske sa Haškim tribunalom. Članovi odbora istakli su da "pozitivan" izvještaj glavnog haškog tužioca Sergea Brammertza o saradnji Hrvatske sa Tribunalom nije isto kao i izvještaj koji "u potpunosti" zadovoljava.

Kao dodatni problem istakli su nestanak određenih vojnih dokumenta, pri čemu su najvjerojatnije mislili na tzv. artiljerijske dnevnike, prenose hrvatski mediji.

Vesna Pusić je ove "najnovije spekulacije" protumačila kao dio unutrašnjopolitičkih nadmetanja.

I hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Britanci podržavaju ulazak Hrvatske u EU.

"To što se kod nas naglašava nije zvanična britanska politika - oni nas podržavaju. Nemojmo mi, više od drugih, potencirati glasove onih koji su manje skloni Hrvatskoj. Moramo se koncentrisati na 10 zadataka koje moramo obaviti i postaćemo članica EU u julu iduće godine", istakao je Josipović.

U zapisniku sa rasprave na sjednici Odbora za evropski nadzor Donjeg doma britanskog parlamenta, održane 18. oktobra, navedeno je da suđenje Sanaderu nije nužno napredak u borbi protiv korupcije, a da tvrdnja glavnog haškog tužioca i hrvatskog ministra za Evropu da Hrvatska sarađuje ne znači i da sarađuje potpuno.

"Zato ćemo oprezno pričekati sa ratifikacijom hrvatskog pristupnog ugovora sa EU, a čini nam se da bi monitoring trebalo da bude produžen i nakon stupanja u članstvo…", ukratko je rasprava britanskih parlamentaraca na prvom koraku u proceduri ratifikacije u britanskom parlamentu, objavio je "Večernji list".