DIP objavio
4

Prvi zvanični rezultati u Hrvatskoj nakon 25 posto prebrojanih glasova: HDZ "skočio" u odnosu na ankete

N. V.
Izborni štab HDZ-a (Foto: Index.hr)
Izborni štab HDZ-a (Foto: Index.hr)
Prema prvim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP), na osnovu blizu 25 posto prebrojanih glasova, najviše mandata osvojio je HDZ sa 67 "ruku" i SDP sa 41 mandatom. Na trećem mjestu je Domovinski pokret s 14 mandata.

Most ima devet mandata za sada, IDS koalicija četiri, Možemo ima svega tri, Fokus također tri, a NP Sjever dva mandata.

U odnosu na prve izlazne ankete, najveća razlika je u glasovima koalicije Možemo, za koju se pretpostavljalo da ima 11 mandata, ali nakon 25 posto prebrojanih glasova, za sada imaju tri.

Ovi rezultati će se u narednim satima mijenjati i mogu se u velikoj mjeri promijeniti s obzirom na mali broj prebrojanih glasova, a prvi preliminarni rezultati DIP-a se očekuju 22 sata.

U 21:30 sati, pola sata nakon prvih rezultata DIP-a, HDZ ima 65 mandata, SDP 42, Domovinski pokret 13, Most 9, a Možemo 6. IDS-ova koalicija ima 4, a NP Sjever i Fokus Republika po dva mandata.

U Hrvatski sabor bira se ukupno 151 zastupnik i to 140 zastupnika u Hrvatski sabor, ne računajući zastupnike nacionalnih manjina i zastupnike koje biraju hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj.

Bira se tako da se područje Hrvatske podijeli na deset izbornih jedinica (od I. do X.) te se u svakoj izbornoj jedinici bira 14 zastupnika u Hrvatski sabor. Tri zastupnika u Hrvatski sabor biraju birački koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici. Osam zastupnika u Sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske.

Za sastavljanje Vlade potrebno je imati većinu, točnije 76 potpisa, a prva konstituirajuća sjednica Sabora treba biti zakazana 20 dana nakon izbora.