Nervozni putnici
6

Prvi dan pojačanih provjera: Na hrvatsko-slovenskoj granici kolone po 6 km

Klix.ba
(Foto: AFP)
Prvog dana uvođenja pojačanih pregleda na vanjskim granicama Šengena na granici BiH i Hrvatske nisu zabilježena zadržavanja duža od 30 minuta, međutim, na granici Hrvatske sa Slovenijom situacija je značajno drugačija.

U izvještaju Granične policije Hrvatske u poslijepodnevnim satima navedeno je da su kolone od jednog do čak šest kilometara koliko je zabilježeno na GP Macelj.

Čekanja su od oko 30 minuta na GP Plovanija do dva sata na GP Bregana.

Iako građane mole za strpljenje i razumijevanje, hrvatski reporteri bilježe pojačanu nervozu putnika kojima carinici vade sve stvari iz auta. Iako se većina putnika prethodno informisala o pojačanim kontrolama, gužve im nisu drage.

Iz policije poručuju da je prosječno vrijeme provjere po osobi 10 do 15 sekundi, međutim, kada se skupi mnoštvo autobusa i ličnih automobila, nastaju duge kolone.

Slovenija je na graničnim prijelazima s Hrvatskom dužna skenirati putne dokumente državljana EU-a i trećih država radi provjere u bazi podataka Schengenskog informacijskog sistema (SIS). Cilj strožijeg nadzora je sprečavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma. I Hrvatska ima obavezu da na svim graničnim prelazima na vanjskoj, ali i unutrašnjoj granici EU provjerava sve putnike kroz dostupne baze podataka.

Veće gužve očekuju se već idućeg četvrtka i petka, dolaskom uskrsnih praznika.