Regija
90

Prošlo je 15 godina od pada režima Slobodana Miloševića

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Peti oktobar 2000. godine ostat će trajno zapisan kao važan datum u modernoj povijesti Srbije. Prošlo je 15 godina otkako je nakon uličnih demonstracija s vlasti svrgnut Slobodan Milošević.

Nakon što je Slobodan Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, koji su održani krajem septembra 2000. godine, a na kojima je pobjedu odnio kandidat Demokratske Opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica, 5. oktobra dolazi do velikih demonstracija.

Građani iz cijele Srbije dolazili su u Beograd i okupljali se ispred Savezne skupštine. Demonstranti su tražili od Miloševića da prizna poraz i da se povuče. Jedan od zahtjeva je bila i ostavka rukovodstva Radio-televizije Srbije, koja je bila pod velikim utjecajem režima. U poslijepodnevnim satima 5. oktobra demonstranti su provalili u Skupštinu i zapalili je. Paralelno je napadnuta i zgrada televizije.

Milošević je odbijao da se povuče te je zahtijevao drugi krug izbora. Predstavnici DOS-a nisu pristajali ni na razgovor o drugom krugu izbora jer su smatrali da je i u prvom krugu došlo do krađe glasova. Narednog jutra Slobodan Milošević se obratio javnosti priznavši poraz.

U Srbiji je taj događaj ocijenjen revolucionarnim jer je srušen režim koji je bio odgovoran za politiku Srbije tokom 1990-ih godina.

Obraćajući se na tribini, "5. oktobar-petnaest godina poslije" koja je organizovana u Beogradu, Čedomir Jovanović, lider Liberalno Demokratske Partije (LDP), istakao je kako je ponosan na 5. oktobar 2000. godine, što je prema njegovom mišljenju prva revolucija koju je srpski narod pokrenuo.

"Mene su hapsili i prije petog oktobra i poslije petog oktobra. Prije je to radio Milošević, a poslije Koštunica. Međutim, ja ću se uvijek suprotstavljati onima koji marginaliziraju taj događaj. Mi smo smijenili jedan režim koji je bio ogrezao u grijehu. Jednostavno, snaga DOS-a je proistekla iz naroda koji je želio da se distancira od Miloševića", poručio je Jovanović.

Ono što je mnogim analitičarima zanimljivo jeste činjenica šta je Srbija uradila u međuvremenu. Prije pada Miloševića vlast u Srbiji su činili Socijalistička Partija Srbije i Šešeljevi radikali. Petnaest godina poslije, na vlasti je gotovo ista kombinacija. Tu su opet socijalisti koje sada umjesto Miloševića predvodi Ivica Dačić i bivši radikali, a danas Srpska Napredna stranka Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića.

Slobodan Milošević je uhapšen u aprilu 2001. godine, a ubrzo je predat Haškom tribunalu zbog optužbi za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu. Ipak, presudu nije dočekao, umro je u martu 2006. godine u svojoj ćeliji u Hagu.